Hlavní obsah

Když jeden den nestačí: Rožnov pod Radhoštěm

Foto: visitroznov.cz

Když jeden den nestačí: Rožnov pod Radhoštěm

Reklama

aktualizováno •

Už nemusíte hledat. V srdci Valašska a podhůří Beskyd je skvělé místo pro vaši dovolenou. Ať přijedete do Rožnova na jaře nebo v létě, vždycky si odpočinete, třeba o prodlouženém víkendu s partnerem nebo celou rodinou.

Článek

Rožnov pod Radhoštěm je ideálním místem pro trávení volného času. Malebné město s lázeňskou historií, které leží v podhůří Beskyd a protéká jím řeka Bečva, si můžete vychutnat na všechny možné způsoby – kulturně, pohodově, aktivně nebo třeba s rodinou. Ať už si vyberete Rožnov na kterýkoliv způsob, jeden den vám zřejmě nebude stačit.

Beskydy kousek nad městem

Díky své poloze přímo na Cyklostezce Bečva a jen kousek pod malebnými Beskydy je Rožnov ideální destinací pro aktivní jarní či letní dovolenou. Chcete si ráno zaběhat v parku, po dobré snídani se vydat na výšlap do Beskyd a odpoledne se projet na kole nebo in-line bruslích? V Rožnově máte všechno na dosah. Hned v docházkové vzdálenosti na okraji města je navíc Hradisko – zřícenina středověkého hradu, kam vede i naučná stezka a může to být pohodová vycházka třeba s dětmi. Příjemná a nenáročná je též vycházka na Hážovické Díly kousek nad městem (cca 5 km) s vyhlášenou hospůdkou se specialitami a skvělým chlazeným pivem.

Foto: visitroznov.cz

Na hoře Radhošť najdete kromě jiného i Kapli svatého Cyrila a Metoděje

Jen pár kilometrů za Rožnovem jsou oblíbené Pustevny (1 018 m n. m.), které nabízejí turistům nejen krásný výhled z plošiny na Stezce Valaška, ale i příjemnou procházku na Radhošť (1 129 m n. m.) s bájnou sochou Radegasta. Na Pustevnách nesmíte vynechat nově opravený Libušín, který fascinuje odborníky i lajky. Do hor se z Rožnova můžete vydat pěšky (i s kočárkem), na kole, elektrokole či koloběžce (vše k zapůjčení v turistickém informačním centru v Rožnově).

Rovnou z města se můžete vypravit na rozhlednu Velký Javorník (918 m n.m.) nebo si udělat výšlap ke zvonici na nedalekém vrchu Soláň (860 m n.m.). Aktivní dovolenou v Rožnově si lze zpestřit golfem v krásném areálu Valašského golfového klubu nebo projížďkou na koních na Ranči Bučiska. V horkých letních dnech se osvěžíte nejen na rožnovském koupališti, ale také kousek za městem. Například v biotopu v Prostřední Bečvě (10 km po cyklostezce) nebo na přehradě Horní Bečva (14 km po cyklostezce). Více tipů na vaši pohodovou dovolenou v Rožnově, včetně nápadů na aktivity při horším počasí, najdete na turistickém webu města www.visitroznov.cz.

Foto: visitroznov.cz

Z náměstí jen 45 minut na rozhlednu? V Rožnově ano! Od roku 2012 turisté obdivují dřevěnou Jurkovičovu rozhlednu, která se tyčí nad městem Rožnov pod Radhoštěm. Věděli jste, že rozhlednu můžete vidět přímo z Masarykova náměstí a přesně z toho místa se tam dostanete pěšky za pouhých 45 minut? Určitě si to přijeďte vyzkoušet a uvidíte, že rozhledna je krásná a magicky přitažlivá…

Nejen muzeum, ale i další kulturní skvosty

Perlu Rožnova pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě – zná patrně každý. Právě tady se konají desítky zajímavých programů včetně velkých folklorních festivalů, jarmarků či řemeslných trhů. Kouzelnou atmosféru ale zažijete, kdykoliv do muzea zavítáte. Čeká vás magická procházka starými časy, při které se podíváte, jak kdysi žili naši předkové a jak šikovní byli. Pokud si ale přece jen chcete užít na vlastní kůži krásný program, jste v Rožnově určitě na správné adrese. Letos se můžete těšit na Jaro na dědině, stavění a kácení máje (vše květen), na přehlídku uměleckých a folklorních souborů Ondrášova valaška (červen), Mezinárodní festival slovenského folkloru v ČR Jánošíkov dukát, Starodávný jarmark a multižánrové Valašské folkrockování (vše srpen) a mnoho dalších krásných akcí. Velmi oblíbené jsou také pravidelné jízdy historických vláčků tažených parních lokomotivou s názvem Rožnovské parní léto, které letos pojedou v květnu, červnu a červenci.

Milovníky umění potěší procházka po uměleckém Rožnově. Uvidíte díla rožnovských umělců Václava a Igora Kitzbergerových a Maria Kotrby nebo městskou část Záhumení se sgrafity a freskami Jana Kobzáně. Pestrý program pravidelně připravuje Galerie Crears a Stage Garden v centru města. Procházku uměleckým Rožnovem doporučujeme ukončit v městského parku u Hudebního altánu.

Foto: Jan Kolář, visitroznov.cz

Valašské muzeum v přírodě si nenechte ujít

Pohoda po Rožnovsku: rožnovské pivo, kyselica i frgál se slivovičkou

Představujete si pohodu v podhůří Beskyd? Tak to je Rožnov pod Radhoštěm. Nechte se hýčkat v příjemném městě, které má bohatou lázeňskou historii. Na tuto tradici v současnosti volně navazují Rožnovské pivní lázně a jejich ozdravné procedury. Součástí komplexu jsou i mořské lázně, dětské centrum Pohádkové lázně nebo čokoládovna. Navštívit Rožnov a nedat si v pivovaru v lázních rožnovské pivo? To by byla velká chyba. Rožnovské pivo je totiž velmi chutné a respektované je také odborníky, o čemž svědčí desítky cen z velkých národních i světových soutěží.

Při relaxačním pobytu v Rožnově se můžete v městském parku procházet na místech, kde se promenádovali lázeňští hosté před desítkami let, v době, kdy Rožnov platil za vyhlášené klimatické lázně a léčil se zde i proslulý psychoanalytik Sigmund Freud nebo zakladatel genetiky Gregor Mendel. Při procházce po parku či lázeňské kolonádě se můžete zastavit také v některé z vyhlášených stylových kaváren s výborným espresem a domácími dezerty. Stejně tak si jistě vyberete tu svou restauraci, ve které si pochutnáte na skvělém jídle na úrovni. Rozhodně nezapomeňte na polévku kyselicu a domů si přibalte valašskou slivovičku či věhlasný koláč frgál.

Rožnovským unikátem, který také nesmíte vynechat, je výrobna dekorativních svíček Unipar. Na vlastní oči tam uvidíte ruční barvení svíček, nebo vás pan majitel vezme na atraktivní exkurzi po výrobně. A milovníky mineralogie nadchne rožnovský Svět kamenů.

Rožnov pod Radhoštěm si můžete vychutnat všemi smysly a jeden den vám k tomu stačít nebudeVideo: Roznov.cz

Jeden den nestačí

Pokud přemýšlíte, kam se v naší zemi na jaře nebo v létě vydat za odpočinkem, Rožnov pod Radhoštěm je jistě dobrou volbou. Ovšem abyste si řádně odpočinuli a dobili baterky, na to vám jeden den nestačí. Musíte se zdržet minimálně na prodloužený víkend nebo rovnou na týden. Ubytování v Rožnově najdete na každém kroku, máte na výběr od jednodušších a účelně zařízených ubytovacích zařízení až po špičkové resorty, ve kterých se nabízí vynikající wellness služby, které vás nabijí energií. V Rožnově pod Radhoštěm je hned šest čtyřhvězdičkových hotelů a další desítky hotýlků, penzionů, apartmánů či chalup.

Všechny tipy na aktivity v Rožnově, ať už na prodloužený jarní či letní víkend, nebo na celý týden, najdete na turistickém webu města www.visitroznov.cz.

+6

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované