Hlavní obsah

Koupací jezírko: Ideální varianty pro všechny, kteří mají rádi přírodu

Foto: Jezirkabanat.cz

Koupací jezírko: Ideální varianta pro všechny, kteří mají rádi přírodu.

Reklama

aktualizováno •

V počtu bazénů je Česká republika evropskou velmocí. Národ bez moře je paradoxně největším milovníkem vody, a tomu odpovídá i zájem o vlastní bazén. Na špici pozornosti se ale dostávají zahradní jezírka. A je to pochopitelné.

Článek

Koupací jezírko předčí bazény hned ve dvou směrech: Čistota vody se udržuje bez pomoci chemie, a co je neoddiskutovatelné – jezírka jsou z hlediska estetiky daleko působivější než strohý bazén.

Absence chemických přípravků v rámci údržby vodní nádrže je jedním z nejvýmluvnějších faktorů, proč se do vybudování vlastního koupacího jezírka pustit. Čištění bez nutnosti využití chemie způsobuje, že jezírko opravdu vypadá jako přírodní nádrž s přirozenou barvou vody a nikoli jako nepřirozený modrý kvádr zapáchající chlórem.

Foto: Jezirkabanat.cz

Každá zahrada by měla mít prvek vody

Pokud se rozhodnete pro vybudování jezírka, určitě se do toho nepouštějte formou pokus omyl. Rozhodnutí pro jezírko je na každém, samotnou realizaci ale svěřte odborné firmě. Zatímco nafukovací bazény stačí koupit a postavit si je někde na zahradě, koupací jezírko už vyžaduje odbornou přípravu, která se ale majitelům mnohonásobně každý rok vrátí. Dobré rady v tomto směru poskytla firma Jezírka Banat z Hněvotína u Olomouce, která má mnohaletou praxi v oboru.

Podívejte se na video s odborníky na zahradní jezírka z firmy Jezírka Banat.

Firma Jezírka Banat z Hněvotína u Olomouce má širokou nabídku všeho potřebného k vybudování zahradního jezírkaVideo: Matouš Vaněk / Seznam Brand Studio

Koupání pro celou rodinu i pro ryby

Před počátkem realizace je především dobré ujasnit si, proč jezírko chceme. Budeme se v něm jen ochlazovat v parných dnech, nebo si budeme chtít i pořádně zaplavat? Chceme v něm mít vodní rostliny či ryby? To jsou faktory, podle nichž se odvíjí velikost filtrace. Čistota vody v jezírku se totiž udržuje mechanicky a za pomoci UV-C záření. Pevné, okem viditelné částice, které se objevují ve vodě, se zachytávají ve filtru a nežádoucí látky lidskému oku neviditelné se rozkládají pomocí bakterií a UV-C lampy, přes které voda cirkuluje.

Foto: Jezirkabanat.cz

Koupací jezírko se stane klenotem každé zahrady

Velikost a tvar

Dalším krokem je určit si velikost a tvar koupacího jezírka. Velikost je do značné míry dána pozemkem a uspořádáním domu i zahrady, ale ani při rozlehlém vlastním pozemku bychom neměli být v tomto ohledu megalomani. Když porovnáme pořizovací cenu s provozními náklady, časem na nutnou údržbu, velikostí filtrace a obdobím, ve kterém je možné se v Česku koupat, pak nám jako nejvhodnější vyjde jezírko s objemem okolo padesáti kubíků vody. V jezírkách, která jsou menší než dvacet kubíků, si moc nezaplaveme, ale v parných dnech ke zchlazení jistě dobře poslouží.

Tvar se do určité míry odvíjí od techniky čištění vody. Filtrace totiž funguje tak, že v nejhlubším místě vodu nasává a na protilehlém konci ji vrací vyčištěnou zpět. Ideální je tomu tvar jezírka přizpůsobit. Oblíbený je tvar kapky, oválu, elipsy, ale i rohlíku, hrušky nebo klasického obdélníku. Pro pohodlné plavání by mělo být jezírko dlouhé alespoň deset metrů a s největší hloubkou kolem dvou metrů.

Foto: Jezirkabanat.cz

Koupací jezírko, které se stalo domovem Koi kaprů

Balzám na duši

Odborníci radí nebudovat jezírko na místě, kam přímo svítí slunce. Také je vhodné přiblížit ho co nejvíce k domu. To má výhodu v tom, že můžete čistou nohou přejít třeba z obýváku přímo do vody. Takto položené jezírko působí velmi esteticky.

Není snad nic příjemnějšího než si ráno vypít kávu na terase při pohledu na třpytící se hladinu. S koupacím jezírkem si u svého domu vybudujete vodní plochu, která bude krásná po celý rok a která vám přinese mnoho radosti i užitku.

+1

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované