Hlavní obsah

Postavila s manželem Domov, který je pro své obyvatele skutečným domovem

Foto: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

Jízdu ve vyhraném Jeepu si pochvaluje nejen paní Motlová, ale i obyvatelé Domova

Reklama

Dana Motlová je spolumajitelkou Domova Podhradí, ve kterém by chtěl důstojné stáří prožít snad každý. Obyvatelé si užívají služeb odborného personálu, ale také prostředí, ve kterém žijí, a toho, co jim ekologické bydlení nabízí.

Článek

Dana Motlová se svým Domovem Podhradí vyhrála soutěž, kterou vyhlásil E.ON Energy Globe. Vyhrála nejen ve své kategorii, ale stala se i celkovou vítězkou. Co stojí za jejím úspěchem a jak zúročila hlavní cenu, tedy půlroční zapůjčení vozu Jeep Renegade Plug-in Hybrid?

E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie. Domov Podhradí se nachází na okraji Týnce nad Labem. „Bylo nám líto lidí, kteří končí svůj život v nedůstojných podmínkách, a tak jsme se rozhodli to tak nenechat,“ vysvětluje paní Motlová, původním povoláním zdravotní sestra. Obyvatelé Domova žijí v rodinné atmosféře, cení si vlídnosti a péče odborníků. Kompletně vybavené byty jsou ekologické, šetří energiemi a také jsou bezbariérové, a tak se hodí i pro lidi se sníženou pohyblivostí. Součástí každého bytu je terasa. Senioři se mohou těšit z výletů, společenských akcí a dalších aktivit, jako je vánoční pečení nebo letní zahradničení.

Foto: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

„Můj další vůz bude mít určitě elektrický pohon,“ je si jistá Dana Motlová

Ke všem těmto aktivitám Dana Motlová využívá i zapůjčený Jeep. „Jezdí se nám s ním moc dobře! Je to velké bezpečné auto a díky automatu si užíváme odpočinkovou jízdu bez přemýšlení, kdy a jak podřadit, auto samo reaguje. Zapíná také samo, když je potřeba, stěrače nebo světla, a upozorní, že jsme blízko krajnice. Parkování je o mnoho snazší díky parkovacím senzorům. Ale hlavně jsou z auta nadšeni obyvatelé našeho Domova. Je vysoké, dobře se jim do něho nasedá, cítí se v něm bezpečně. Jezdíme společně na nákupy, výlety,“ popisuje Dana Motlová.

Všechny budovy Domova jsou pasivní dřevostavby, které využívají obnovitelné zdroje energie. „Obzvlášť pyšní jsme na naši zelenou střechu. Funguje jako výborná izolační vrstva, v létě byty chladí, v zimě zase udržuje teplo,“ dodává spoluzakladatelka projektu. Inteligentní technologie ovládají také topení a větrání, a tak se obyvatelé bytů nemusí starat téměř o nic.

Foto: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

Dana Motlová si výhru v soutěži E.ON Energy Globe rozhodně zasloužila

Dana nám ještě prozradila, jak si zvykala na přesednutí ze svého vozu do výherního Jeepu: „Normálně jezdím v malém červeném autíčku. Z Jeepu jsem měla nejdříve velký respekt, bála jsem se, že jeho řízení nezvládnu, vše v elektrice, plně automatizované. Manžel je stavař, má své pracovní auto, Jeep jsem se tedy rozhodla využívat jen já. Když jsme do auta všichni poprvé nasedli a já měla řídit, řekla bych, že manžel se lehce potil. Musím ale přiznat, že na první dobrou bez sebemenšího zaváhání mi Jeep sedl a já své červené auto schovala na půl roku do garáže. A až jednou doslouží, určitě už chceme jen auto na elektrický pohon!“

Domov Podhradí nedávno oslavil první rok svého fungování. I když i jeho rozjezd zbrzdila pandemie, nyní již plně žije příběhy svých obyvatel se všemi starostmi i radostmi. „Vše funguje přesně tak, jak jsme si přáli, jak jsme si vysnili. Obyvatelé vnímají Domov jako svou náhradní rodinu, navazují mezi sebou nová přátelství, navzájem si pomáhají, mizí pocit osamění, strachu a nejistoty,“ vypráví Dana Motlová a dodává: „Období Vánoc je obdobím sounáležitosti, spojitosti a rodiny. Pro mnohé to letos jsou první svátky v novém prostředí, bez toho nejdůležitějšího člověka či lidí, se kterými strávili celý život. Proto se snažíme si vánoční svátky užít. Zapojili jsme obyvatele i do příprav, vzpomínáme na jejich dětství, životní příběhy. Vše je doprovázeno pláčem i smíchem, ale tak to má být, tak je to v pořádku. S manželem jsme na sebe pyšní, že jsme dokázali spojit laskavost k lidem i k přírodě, a až jednou spolu zestárneme, rádi bychom podzim našeho života prožili právě zde u nás v Domově!“

Foto: Matouš Vaněk/Seznam Brand Studio

Dana Motlová s obyvateli Domova Podhradí

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované