Hlavní obsah

Řešíte nájemní bydlení? S pojištěním můžete předejít sousedským sporům i účtům za statisíce

Foto: shutterstock.com

Víte, kdy vám pojištění pronajatého bytu pomůže, a možná vás dokonce zachrání?

Reklama

Bydlíte v nájmu nebo pronajímáte? Měli byste být pojištěni. Mnoho Čechů se totiž domnívá, že když byt není jejich a bydlí pouze v nájmu, mohou pojištění hodit za hlavu. Kdy vám pojištění pronajatého bytu pomůže?

Článek

Často se můžeme setkat s tvrzením, že nájemní bydlení je mnohem snazší než se starat o vlastní. Jednoduše řečeno: „Bydlím v nájmu, nestarám se.“ Když se ale něco pokazí, realita už nebývá tak růžová. Povinnost pojistit se bývá často součástí nájemních smluv jako podmínka uzavření nájmu, kterou ale v Česku nikdo nekontroluje. Co je užitečné vědět o pojištění v případě nájmu, aby vás nezaskočila prasklá trubka ani návštěva nenechavých zlodějů?

Anketa

Považujete za důležité sjednat si pojištění domácnosti v případě nájemního bydlení?
Rozhodně ano.
86,5 %
Nevím, ale kdybych to řešil/a, nechal/a bych si poradit od odborníků.
6,2 %
Ne, přijde mi to zbytečné.
7,3 %
Celkem hlasovalo 643 čtenářů.

Jsem nájemník. Jak se mám pojistit?

Na vybavení bytu či osobní věci, které v něm máte, se pojištění nemovitosti nevztahuje. Jako nájemník byste si proto měli pořídit pojištění domácnosti. Nestačí jen pojištění domácnosti, které má sjednané majitel bytu, protože pojišťovna z něj nezaplatí věci, které do bytu vnese nájemník. Navíc si tak můžete pojistit i věci, které nemáte přímo v bytě. Pokud tedy máte věci ve sklepě nebo kočárkárně, pak i ty mohou být součástí pojištění domácnosti.

„Kromě toho doporučuji sjednat i pojištění odpovědnosti na věcech pronajatých, které nájemníkům pomůže, když majiteli bytu způsobí nějakou škodu. Například když zakopnou a rozbijí skleněnou výplň dveří. Musí jít tedy o něco nečekaného a nahodilého. Toto pojištění se netýká škod z běžného užívání, například když nájemníci časem prošoupou koberec nebo gauč,“ vysvětluje Michal Kozub z Direct pojišťovny. Pokud si pojištění odpovědnosti nájemník nesjedná, doporučuje majitelům bytů vybrat kauci, která případné škody pokryje.

Foto: direct.cz

I když bydlíte v podnájmu nebo v městském či družstevním bytě, pojištění se hodí. Například pro případ, že něco omylem rozbijete nebo vám ukradnou vaše věci

Kdy pojištění pronajatého bytu pomůže?
Vytopení sousedůPřetékající vana, umyvadlo nebo prasklá hadička u záchodu už vám dobré sousedské vztahy nezkazí. Škody se totiž zaplatí z pojištění.
Zabouchnuté klíčePomůže při haváriích plynu nebo vody i v dalších akutních situacích, když si třeba zabouchnete klíče doma.
Pojištění „na blbost“V ceně je i pojištění odpovědnosti pro všechny členy domácnosti, které platí po celé Evropě. Hodí se, když třeba něco omylem rozbijete.
Při krádežiZlodějům je jedno, jestli bydlíte ve vlastním, nebo v nájmu. Pojištění zaplatí věci, které vám z bytu ukradnou.
Při zkratu elektronikyNotebook, televize i další elektronika - vše může jednoduše zničit přepětí, podpětí nebo zkrat. I v tom vám pojištění pomůže.
Rozbité vybavení majiteleŠkody způsobené omylem na věcech, které patří majiteli bytu, už neplaťte z kauce. Zaplatí ho za vás pojištění odpovědnosti nájemce.
Foto: shutterstock.com

Zlodějům je jedno, jestli bydlíte ve vlastním nebo v nájmu

Tip: Pojistný balíček pro nájemníky od Direct pojišťovny obsahuje i pojištění odpovědnosti nájemce. To za vás zaplatí i případné škody způsobené omylem na vybavení, které patří majiteli. Nemusíte je tedy platit z kauce.

Pojištění nájemníků od Directu obsahuje také základní asistenci, která zahrnuje například pomoc zámečníka, pomoc při havarijním stavu, pomoc při poruše kotle nebo deratizaci. Součástí je i pomoc při zajištění náhradního ubytování v případě, že je domácnost neobyvatelná z důvodu škody, na kterou se pojištění vztahuje.

Foto: shutterstock.com

Stěhujete se do nového? Direct pojišťovna má ve své nabídce velmi jednoduchý balíček pojištění pro lidi v nájmu nebo i spolubydlení, jehož cenu si můžete snadno a rychle spočítat

Za blbost se platí

Na co byste neměli zapomínat, je pojištění odpovědnosti. Nikdy totiž nevíte, co se může stát, a tahle důležitá maličkost vás může zachránit od mnoha nočních můr. Pojištění odpovědnosti je lidově označováno jako pojištění „proti blbosti“. Ochrání vás před škodami jak na majetku, tak na zdraví, které neúmyslně způsobíte. Jde třeba o situace, kdy byt vyhoří od zapomenuté zapnuté žehličky, vytopíte souseda, poškodíte například kuchyňskou linku, praskne vám umyvadlo nebo nějakou škodu způsobí váš pes či neposedný potomek.

„Pojištění odpovědnosti u bytů pomůže právě se situacemi, kdy voda vytopí sousedy. Škody se v těchto případech pohybují od padesáti do sta tisíc korun. Pojištění využijí i lidé, kteří bydlí v domě. Tam zase může vítr sfouknout tašku ze střechy na zaparkované auto. Nebezpečný je také padající zmrzlý sníh,“ vyjmenovává možné případy Michal Kozub z Direct pojišťovny.

Foto: shutterstock.com

Pokud máte pojištění majetku, tak vám škody způsobené domácí potopou pojistka zaplatí, a to i v případě, pokud je váš byt vytopený sousedem. Nevztahuje se ale na to, co se stane jinde než u vás doma

Věděli jste, že vytopení souseda vás může přijít až na sto tisíc korun?

Prasklá vodovodní hadička nebo odtok vody z pračky, který jste zapomněli dát do vany nebo umyvadla. Takto většinou začínají příběhy, které končí sousedskými spory. Voda totiž ráda hledá cestičky, aby se podívala do pokoje k lidem, kteří bydlí pod vámi.

Pokud máte pojištění majetku, tak vám škody způsobené domácí potopou pojistka zaplatí, a to i v případě, pokud je váš byt vytopený sousedem. Nevztahuje se ale na to, co se stane jinde než u vás doma. Proto se vždy doporučuje k pojištění nemovitosti nebo domácnosti přidat i takzvané pojištění „na blbost“.

Výhodou je pak navíc i to, že automaticky jsou „na blbost“ pojištěni všichni členové domácnosti či spolubydlící, kteří na dané adrese skutečně bydlí. A nemusí tam mít ani trvalé bydliště.

Foto: shutterstock.com

Pojištění odpovědnosti u bytů pomůže právě se situacemi, kdy voda vytopí sousedy. Škody se v těchto případech pohybují od padesáti do sta tisíc korun

Tip: Direct pojišťovna má ve své nabídce velmi jednoduchý balíček pojištění pro lidi v nájmu nebo i spolubydlení. Cenu balíčku si můžete snadno a rychle spočítat zde.

Jsem majitel. Jaká je má povinnost?

Pronájem bytu je vždy tak trochu riskantní a pro mnohé i adrenalinovou záležitostí. Nikdy nevíte, co se ze zájemce o byt vyklube. Proto je dobré být připraven skutečně na vše a myslet na pojištění. Pokud si majitel bytu sjedná pojištění nemovitosti, znamená to, že je chráněn například proti povodni, požáru, vichřicím či jiným přírodním pohromám. Pojištění nemovitosti však chrání pouze pevné části bytu, a netýká se tak osobních věcí či nábytku.

„Pokud v bytě necháváte i svoje věci, většinou to bývá nábytek nebo spotřebiče, měli byste si pojistit i domácnost,“ doporučuje Michal Kozub z Direct pojišťovny. Kromě toho je vhodné myslet také na pojištění odpovědnosti z vlastnictví nemovitosti, které pomůže, když třeba praskne trubka a voda vyplaví souseda.

Foto: shutterstock.com

Je dobré být připraven skutečně na vše a myslet na pojištění

Pojištění ušlého nájmu

Pokud je potřeba byt po pojistné události opravit a není možné tam mít nájemníky, je dobré mít sjednané pojištění ušlého nájmu. To majiteli bytu zaplatí nájem až za tři měsíce. „Podmínkou je, že majitel byt v posledních třech měsících pronajímal. Částka, kterou pojišťovna proplatí, pak bude vycházet právě z průměru výše nájmů za toto období,“ podotýká Michal Kozub.

Vše vyřešíte v Direct appce. U Directu máte totiž celou pojišťovnu v mobilu. Snadno nahlásíte škody, zavoláte zámečníka nebo pojištění zaplatíte.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované