Hlavní obsah

Robotizace a s ní spojená automatizace už nejsou jen hudbou budoucnosti

Foto: continental.com

Unikátní systém AutoStore uvedla do provozu společnost Continental Automotive v Brandýse nad Labem

Reklama

Česko se dočkalo svého prvního automatického skladovacího systému. Unikátní systém AutoStore uvedla do provozu společnost Continental Automotive v Brandýse nad Labem. Podařilo se ho implementovat v rekordním čase. Jak funguje?

Článek

Společnost Continental Automotive Automotive v Brandýse nad Labem, dodavatel interiérové elektroniky světových automobilek, jako vůbec první firma v Česku zavedla dosud nejpokročilejší skladovací systém AutoStore. Ve svém výrobním závodě ho nainstalovala v rekordním čase, přičemž se oficiálního začátku zkušebního provozu dočkal 19. dubna 2022. Implementace této technologie je nejen pro brandýský Continental na jeho cestě chytré automatizace dalším důležitým krokem k plně digitálnímu závodu.

Pod pokličkou skladovacího systému AutoStore

Flexibilní a robotické řešení AutoStore funguje s předem naprogramovanými roboty, kteří se samostatně pohybují po kolejnicích konstrukce. Dokonalý chod jednotlivých robotů a jejich koordinaci se zásobníky hlídá řídicí centrum, které plánuje veškeré úkoly. Méně používané kontejnery se navíc automaticky dostávají do spodní části a celý systém se plně přizpůsobuje potřebám každé firmy. Další výhodou systému AutoStore je adaptace na jakoukoli velikost. Potřebnou skladovací plochu redukuje až o 75 procent. Nová technologie byla zvolena jako nejlepší možné řešení pro maximální využití prostoru původního skladu. Z celkových výchozích 5 400 m2 skladu se díky této technologii ušetřilo 2 000 m2, které jsou nyní transformovány na výrobní plochu. Šetří se tak nejen místo, ale i čas a peníze.

Foto: continental.com

Brandýský závod je předním dodavatelem elektroniky pro výrobce automobilů po celém světě

Výběr technologie skladování doprovázela řada výzev

V současné době je brandýský závod předním dodavatelem elektroniky pro výrobce automobilů po celém světě. Ve výrobkovém portfoliu jsou jak palubní přístroje, multimediální systémy, ovládací panely klimatizací, autorádia, displeje středových panelů, tak i telematika a connectivity boxy s funkcí eCall. Není divu, že zde vyvstala nutnost efektivně vyřešit otázku, jak co nejlépe změnit celý prostor, aby splňoval požadavky výroby na nejvyšší úrovni. Výběr technologie skladování byl doprovázen řadou výzev. „Největší výzvou bylo samotné technické řešení konstrukce. Specialitou naší instalace je, že celý systém je umístěn na tzv. mezaninu, tedy ocelové konstrukci na pilířích. To nám umožnilo využít operační prostor pod samotným AutoStorem. Konstrukce je vyvinuta na míru našemu závodu. Prostor pod skladovacím systémem můžeme využít jako čistou místnost pro přebal materiálu a jeho přípravu,“ dodává ředitel dodavatelského řetězce Jiří Černý.

Foto: continental.com

V Brandýse nad Labem je aktuálně 13 robotických pomocníků, kteří budou na síti operovat

Skladovací systém AutoStore v číslech

Brandýský závod se přidal ke třem dalším pobočkám Continentalu v Evropě (německý Ingolstadt, rumunský Temešvár a litevský Kaunas), které již systém AutoStore využívají. V Brandýse nad Labem je aktuálně 13 robotických pomocníků, kteří budou na síti operovat. Skladovací systém má k dispozici celkem 18 000 boxů a 4 výdejní porty. Díky jasně naprogramovaným pokynům a vertikálnímu systému skladování se závod navíc vyhne nesrovnalostem při inventarizaci, protože se součástkami budou manipulovat pouze plně automatizované systémy.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované