Hlavní obsah

Jak se změnil život v Česku. Takto fungují vládní zmatky v praxi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Pro kávu se Sbírkou zákonů: Podle nařízení si ji koupit s sebou nesmíte, podle ministrů ano - ale vypít doma. A do toho vláda přemýšlí, že zase zavře hotely. Přitom lyžařské areály spustí vleky příští pátek.

Článek

Z něčeho tak běžného, jako je odnést si z restaurace kávu v kelímku, dokázala vláda minulý týden udělat komplikovanou operaci s nejistým výsledkem.

Kvůli šíření koronaviru chtěla zabránit tomu, aby lidé na vánočních trzích popíjeli alkohol. Jenže ze zmateně napsaných nařízení nakonec vyplynulo, že si člověk nesmí objednat kávu s sebou. A to není jediná absurdita, která v posledních dnech boj proti pandemii provází.

1. Venku koupit, doma vypít

Kdo se v dění posledních dnů a přepisování nařízení ztratil: ministr zdravotnictví Jan Blatný chtěl původně omezit pití alkoholu na veřejnosti. Prodávat alkohol například na vánočních trzích už sice zakázané bylo, ale lidé si ho mohli koupit v sousední restauraci a vypít venku.

Několikrát přepracovávané nařízení postupně vyloučilo, aby si lidé odnesli z restaurace pivo v PET lahvi nebo ve džbánku, poté dokonce zabránilo prodeji rozlévaného pití i uvnitř hospod, a nakonec se ustálilo na verzi, která zakazuje koupit si čaj nebo kávu s sebou.

A aby zmatků nebylo málo - v pátek večer řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), že káva v kelímku se prodávat smí. Jen ji lidé nesmí - kvůli shlukování - pít rovnou u okénka. Člen Legislativní rady vlády, advokát a vysokoškolský pedagog Petr Bezouška ale upozornil, že v žádném vládním nařízení nestojí, že se na veřejnosti nesmí pít nealkoholický nápoj. „Jen další blábol,“ podotkl Bezouška na Facebooku.

2. Na hory na otočku

V pátek 18. prosince se budou moci na horách rozjet vleky. Zároveň se ale celá země řítí do nejhoršího pásma protiepidemického systému - takže je velmi pravděpodobné, že vláda už v pondělí zpřísní opatření. Například že znovu zakáže hotelům ubytovávat návštěvníky a opět omezí provoz restaurací nebo občerstvení.

Neboli: Zalyžovat si sice zajedete, ale nepřespíte a nedáte si pod kopcem nic k jídlu. Takže na hory jedině na otočku a se svačinou. „Dopředu říkám, že pokud by došlo k progresivnímu zhoršení a ohrožení kapacit českého zdravotnického systému, potom budeme muset postupovat razantněji,“ řekl v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Provozovatele skiareálů i restauratéry závislé na zimních turistech to samozřejmě děsí. „Dnes jsme po tolika měsících otevřeli a vypadá to, že v neděli můžeme zase zavřít. Celá tato situace je pro mě doslova na mašli,“ postěžoval si Jan Vorlíček, majitel hotelu Skicentrum a několika gastronomických provozů v lyžařském areálu Harrachov.

3. Trhy mají zákaz, stánek ne

Minulou neděli premiéra Andreje Babiše (ANO) pohoršilo, že lidé si i přes zákaz na vánočních trzích kupují různé pochoutky - a rovnou je tam i jedí. „Zajisté, můžete říkat, že si to vzali domů, ale tomu přece nikdo nevěří,“ komentoval to premiér.

Takže vláda raději úplně zakázala prodej různých langošů, trdelníků a dalších pochutin určených k okamžité konzumaci na trzích. To „na trzích“ je důležité. Protože když má někdo stánek se stejnou nabídkou jen kousek od oficiálního tržiště, zákaz se na něj nevztahuje. Stejně tak neplatí pro různá okénka a stánky s pizzou.

4. Testy, které neplatí všude

Od 5. prosince smějí lidé navštěvovat svoje blízké v sociálních ústavech nebo domovech důchodců. Má to podmínky: respirátor FFP2 a negativní antigenní test ne starší než 48 hodin.

Samozřejmě se hned vyrojily problémy - některé domovy důchodců nemají kapacitu, aby návštěvníky testovaly. „Sester je všude málo a ony mají povinnosti vůči klientům domova, nemohou jen stát u vchodu a testovat příchozí. Budeme muset najít nějakou rozumnou míru,“ říká Daniela Lusková, ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové.

Kdyby však po očekávaném zpřísnění ubytovávání chtěly stejně postupovat hotely, mají smůlu. Vláda zatím nepočítá s tím, že by provozovatel hotelu mohl svoje hosty otestovat, a tím mít černé na bílém, že nepředstavují riziko.

Reklama

Doporučované