Hlavní obsah

Seznam covidových výjimek Vojtěchův resort tají. Porušuje zákon, tvrdí expert

Foto: vláda.cz

Resort vedený aktuálně Adamem Vojtěchem tvrdí, že nemá seznam, komu udělil v minulosti výjimku.

Reklama

Měsíce byly zakázané sportovní či kulturní akce a konat se mohly jen ty, které dostaly výjimku ministerstva zdravotnictví. Které to byly? Resort tvrdí, že seznam neexistuje. Podle odborníka postupuje protiprávně.

Článek

Seznam Zprávy před časem upozornily na to, že ministerstvo zdravotnictví odmítá zveřejnit seznam výjimek udělených ze zákazu konání akcí, který zavedlo letos 1. ledna kvůli boji s novým koronavirem.

Redakce se pokoušela získat seznam výjimek od května, kdy zákaz přestal platit. Přes opakované žádosti – včetně dvou na základě zákona o svobodném přístupu k informacím – ale ministerstvo seznam neposkytlo. Tvrdí, že neexistuje, jelikož nemá zákonnou povinnost výjimky evidovat. Žádost se tedy podle resortu vztahuje na vytvoření nové informace – seznamu výjimek – a takovou může zamítnout (podrobněji jsme argumentaci ministerstva popsali zde).

„Nejde o vytváření nových informací, podle mě ministerstvo dokonce má výslovnou povinnost tyto výjimky evidovat,“ říká však spoluautor takzvané „stošestky“ – zákona o svobodném přístupu k informacím 106/1999 Sb. Oldřich Kužílek, který aktuálně působí v neziskové organizaci Otevřená společnost.

Ministerstvo porušuje zákon, tvrdí expert

V lednu dostala výjimku ke konání závodů třeba Halová atletická liga mužů a žen, v únoru získala povolení Slavia pro domácí duel prvního kola play-off Evropské ligy proti Leicesteru. V březnu se díky výjimce uskutečnil tradiční rallye závod Valašská Rally ValMez.

Podobných akcí, nejen sportovních, bylo víc. Avšak získat kompletní seznam podle ministerstva zdravotnictví, které výjimky udělovalo, nelze.

Podle Kužílka je protizákonné už to, že ministerstvo na žádost odpovědělo obyčejným sdělením. „Nedodrželi právní náležitosti rozhodnutí a na vaši žádost vám poslali jen jakousi neformální odpověď. Už tímto porušují zákon o svobodném přístupu k informacím,“ míní Kužílek.

Nesouhlasí navíc s tvrzením ministerstva, že nemá povinnost evidovat udělené výjimky.

„Existuje zákon o veřejném zdraví, v rámci kterého je definován systém epidemiologické bdělosti. Ten ukládá povinnost evidovat všechny ‚existující nebo navrhované mechanismy a postupy pro předcházení a kontrolu infekčních onemocnění, zejména v případech ohrožení veřejného zdraví,“ upozorňuje Kužílek.

Systém epidemiologické bdělosti je celoevropský jednotný postup pro zamezení nebo boj se šířením vyjmenovaných chorob, virů nebo bakterií. A zahrnuje i těžký akutní respirační syndrom neboli SARS. Jak je známo, aktuální pandemii způsobil virus SARS-CoV-2.

Podle Kužílka má proto ministerstvo zdravotnictví přímou povinnost evidovat žádosti o udělení výjimek i výjimky udělené. „Jelikož zákaz hromadných akcí v čase pandemie je přímo mechanismem pro předcházení infekčním nemocem, musejí evidovat i výjimky, které ze zákazu udělili,“ tvrdí Kužílek.

Rovněž upozorňuje, že nevypátral žádný právní podklad nebo směrnici, na základě které ministerstvo výjimky udělovalo. „To, že to byly důležité akce pro stát, není právní odůvodnění,“ uvedl s odkazem na vysvětlení ministerstva.

Seznam? Nemáme

Dalším argumentem, který ministerstvo použilo k zamítnutí poskytnutí informací, je, že by seznam muselo vytvořit.

„V daném případě by tak nezbylo než systematicky manuálně prostudovat několik tisíc dokumentů doručených odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva, do jehož věcné působnosti daná problematika náleží, a vámi požadované informace tak nově vytvořit,“ píše ministerstvo v odpovědi na infožádost Seznam Zpráv.

Podle Kužílka ale evidence musí existovat. „Úředníci ministerstva chtějí vytvořit zdání, že udělování výjimek fungovalo třeba přes e-maily a nemají kapacity na to, prostudovat tisícovky e-mailů na vytvoření vámi požadovaného seznamu. Nicméně to není pravda. Všechny žádosti a dokumenty se na jakémkoliv státním aparátu evidují přes spisové znaky,“ vysvětluje.

Spisový a skartační řád na úřadech funguje tak, že každému dokumentu nebo žádosti se uděluje nějaká soustava znaků, obyčejně číselná nebo v kombinaci s písmeny, a eviduje se v digitální podobě. Na základě těchto znaků úředníci ministerstva umí zpětně najít jakékoliv dokumenty, které prošly jakoukoliv komunikací ministerstva.

„Ministerstvo zdravotnictví má velice pravděpodobně bordel ve vnitřní evidenci a neumí, nebo spíš ani nechce říct, co a jak eviduje. Pokud to tak opravdu je, považuji to za extrémní lajdáctví, či dokonce obstrukci,“ míní Kužílek.

Spoluautor infozákona je tak přesvědčený, že ministerstvo porušilo zákon, když seznam výjimek odmítlo Seznam Zprávám poskytnout. „Klidně budu nahlas tvrdit, že porušují zákon, že se chovají jako v hospodě, halabala. Ministerstvo zdravotnictví je jedno z nejhorších z hlediska transparentnosti. Tyhle skutečnosti jsou zjevné a musí dojít k nápravě,“ uzavírá Oldřich Kužílek.

Reklama

Doporučované