Hlavní obsah

Seznam.cz vyzval Google k zaplacení devíti miliard korun

Logo společnosti Seznam.

Reklama

Tuzemská internetová jednička se pustila do obchodního sporu s největším vyhledávačem světa.

Článek

Společnost Seznam.cz vyzvala společnost Google k zaplacení více než devíti miliard korun. Obří sumu žádá jako náhradu škody, která jí – jak uvádí na svém firemním blogu – vznikla kvůli „omezené hospodářské soutěži v oblasti internetového vyhledávání“.

Seznam je největší službou svého druhu v České republice a Česko jednou z výjimečných zemí světa, kde Google je na trhu slabší než jeho konkurenti. Jinde na světě americká globální firma dominuje.

„Na základě rozhodnutí Evropské komise z roku 2018, které potvrdilo, že se společnost Google dopustila porušení předpisů Evropské unie na ochranu hospodářské soutěže, nyní žádáme náhradu škody, která nám vznikla při snahách o rozšiřování našich aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android,“ uvedl v písemném vyjádření místopředseda představenstva Seznam.cz Pavel Zima. Částku 9,072 miliardy korun spočítal Seznam za roky 2011–2018 a odhadli ji pro něj zahraniční ekonomičtí znalci.

Společnost Google jménem Alžběty Houzarové, ředitelky komunikace, poskytla redakci Seznam Zpráv ke sporu toto vyjádření: „Android lidem poskytuje nebývalou možnost volby při rozhodování o tom, které aplikace si do svých zařízení nainstalují, které budou používat i které si nastaví jako výchozí. Tento operační systém taktéž umožňuje milionům vývojářů aplikací po celém světě budovat úspěšné firmy.“

Seznam uvedl, že při rozšiřování svých aplikací a služeb na mobilní zařízení s operačním systémem Android narážel na překážky, ze kterých viní Google a které Evropská komise shledala v rozporu s právem EU. „Jde zejména o nedovolené podmiňování přístupu k obchodu Google Play využíváním vyhledávacích produktů Google na mobilních zařízeních, dále o pobídky Googlu vůči výrobcům těchto zařízení na předinstalace vlastních aplikací na úkor konkurentů a v neposlední řadě o bránění ve vývoji a distribuci konkurenčních operačních systémů Android,“ vypočítal Michal Feix, jednatel společnosti Chronos Consulting, která hájí zájmy Seznam.cz v Bruselu a má přípravu a koordinaci uplatňování tohoto nároku na starosti.

Seznam.cz v roce 2019 evidoval tržby ve výši 4,69 miliardy korun a od roku 2011 dosáhly jeho auditované tržby hodnoty téměř 32 miliard korun. Aktuální podíl na trhu všeobecných vyhledávacích služeb je odhadován na 25 procent.

Google je nejpoužívanějším vyhledávačem na světě. Jeho mateřská společnost Alphabet jen za druhé letošní čtvrtletí utržila 38,3 miliardy dolarů. Kvůli koronavirové krizi to bylo poprvé, co čtvrtletní příjmy Googlu mírně klesly. Zhruba 66 procenty se na tržbách Alphabetu podílejí reklamy na Googlu a YouTube.

Společnost Google obdržela v těchto dnech předžalobní výzvu s termínem uhrazení požadované částky do 30 dnů. Po jejich uplynutí je Seznam.cz připraven zahájit vymáhání soudní cestou.

Seznam je vydavatelem online deníku Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované