Hlavní obsah

Seznam zničených vesnic se rozrůstá. Zemětřesení v Itálii bylo nejsilnější za 26 let

 

Reklama

Do akce vyrazili statici. Seismologové nevylučují další otřesy.

Článek

Zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii v neděli ráno, bylo nejsilnější od roku 1980, kdy přístroje naměřily otřesy o síle 6,9 stupňů Richterovy škály. Současné otřesy měly sílu 6,5 stupně a byly cítit od Bolzana až po Neapol. Škody jsou značné, v řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů. Úřad civilní ochrany zatím nezaznamenal žádné mrtvé, jen kolem dvaceti zraněných. Podle mluvčí českého Ministerstva zahraničí Michaely Lagronové mezi zasaženými zřejmě nejsou žádní Češi.

V neděli odpoledne se některé oblasti otřásly znovu, seismologové navíc nevylučují, že další zemětřesení může ještě přijít. A nijak slabé.

Některé vesnice byly téměř srovnané se zemí. „Arquata už neexistuje, všechno spadlo," citovala média starostu vesnice. Arquata utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna. Podobně je na tom obec Ussita, kterou už zdevastovaly středeční otřesy. Velké škody utrpěla i vesnice Amatrice.

Mnoho lidí přespává v provizorních ubytovnách nebo rovnou v autech. Některé nemocnice byly evakuovány do polních stanů.

Kontrolují se školy i voda

Do akce po záchranářích vyrazili technici a hygienici. Mnoho tisícovek italských domácností je odstřiženo od elektřiny a pevných linek, zkontrolovat se musí i kvalita vody v postižených oblastech.

Zavřené dnes zůstanou školy, musí je zkontrolovat statici. Ti také začali s kontrolou historických památek ve Vatikánu i jinde. Podle prvních zpráv ale zemětřesení přečkaly bez větších následků.

Reklama

Související témata:

Doporučované