Hlavní obsah

Seznam Zprávy vítězem Křišťálové Lupy. Vážení čtenáři, díky za vaši přízeň

Jiří Kubík
šéfredaktor

„Křišťálovou Lupu vnímáme jako velký závazek vůči lidem, kteří si zvykli chodit na Seznam Zprávy pro informace, které prostě potřebují znát a věří jim,“ píše šéfredaktor Jiří Kubík.Video: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajský web Seznam Zprávy je držitelem Ceny českého internetu v kategorii zpravodajství a publicistika. Vítězství přichází přesně rok po zásadní proměně webu, který měsíčně navštíví 5,4 milionu reálných uživatelů.

Článek

Vítězové ankety Křišťálová Lupa 2020 pro nejoblíbenější a nejzajímavější projekty českého internetu byli vyhlášeni dnes večer. V anketě, kterou už po patnácté pořádá server o českém internetu Lupa.cz, Seznam Zprávy bodovaly v konkurenci s dalšími deseti nominovanými zpravodajskými weby. Z pořadů, které na Seznam Zprávách můžete pravidelně nalézt, se v Ceně popularity umístilo na druhém místě Šťastné pondělí. České podsvětí v kategorii Podcast roku obsadilo třetí místo.

Za přízeň, kterou nám tímto způsobem projevili lidé hlasující na internetu, jsme nesmírně vděční. Vážíme si jí a děkujeme za ni. Vnímáme ji jako ocenění nezávislého, autorského zpravodajství psaného v souvislostech a analytické a často i kritické publicistiky, opřené o práci s daty, důkazy a svědectví.

Křišťálovou Lupu vnímáme jako velký závazek vůči lidem, již si zvykli chodit na Seznam Zprávy pro informace, které prostě potřebují znát a věří jim. A není vás málo. Jen letos v říjnu podle měření Netmonitoru navštívilo náš web 5,4 milionu reálných uživatelů, což je mimochodem o 25 procent více než ve stejný měsíc před rokem.

Foto: Seznam Zprávy

Vítěz v kategorii zpravodajství a publicistika. Šéfredaktor pořádajícího webu Lupa.cz David Slížek ukazuje při večerním videopřenosu cenu pro Seznam Zprávy.

Investigativa i Šťastné pondělí

Rok to byl - a ještě stále je - mimořádný, a to v mnoha směrech. Těžký pro všechny. Největší zdravotnická krize s drtivými dopady do ekonomiky donutila nejen média zaměřit svou pozornost na témata, o kterých nikdo z nás ještě před rokem netušil. Navíc v podmínkách, které jsme nikdy v životě nezažili - při zachování dlouhodobé sociální distance (přeloženo: novináři pracující z velké části na „home office“, ne v redakci, a přitom stále v terénu), a všichni vesměs komunikují na dálku.

Cenu čtenářů vnímáme i jako odměnu za to, že se nám i tak podařilo přinášet pro ně důležité informace. Ocenění má podobu nejen Křišťálové Lupy, ale i průzkumu AMI Digital Index, podle něhož Seznam Zprávám meziročně věří stále více čtenářů, letos 69 procent.

Během posledního roku jsme k tradičním ikonám Seznam Zpráv, jako je úspěšný pořad Šťastné pondělí Jindřicha Šídla, zpravodajské kauzy Vojtěcha Blažka, zpravodajství pod vedením Zdeňka Johna, zahraniční analýzy a komentáře Jiřího Hoška, ekonomické analýzy Zuzany Kubátové či videopublicistika Záhady Josefa Klímy přidali několik dalších silných opor.

Vsadili jsme například na vznik nové investigativní sekce a získali pro ni autory, jako je Janek Kroupa, Jan Novák či Markéta Dobiášová. Rozjeli jsme videopublicistický formát Ve stínu, který – nebudu předstírat skromnost – získal za první sérii o šikaně seniorů „Slunečnice“ Novinářskou cenu 2019, další série „Daňové peklo“ zase vyvolala celospolečenskou diskuzi o fungování výběru daní v Česku.

Silný Byznys a videoreportáže

Už rok vzniká pravidelná videosérie „My,“ autorky Šárky Kabátové, mapující různé části české společnosti či sociální problémy, které mají například matky-samoživitelky. Posilou pro náš videoobsah je i Kristina Ciroková, která popisuje v souvislostech aktuální události a témata v pořadu Terén.

Seznam Zprávy během léta výrazně posílily sekci Byznys a jsou na dobré cestě být největším zpravodajským ekonomickým webem. Vedle zpravodajství a analýz také pravidelně zpovídáme nejvlivnější lidi české byznysové scény, tedy podnikatele, ekonomy či bankéře, a budujeme „byznysovou televizi“.

Teprve rok existuje také názorová sekce Seznam Zpráv, pro kterou jsme získali dva zkušené autory Jana Lipolda a Martina Čabana.

Data a podcasty

Velkou péči věnujeme práci s daty. Budujeme vlastní datatým, jehož jádro tvoří Kateřina Mahdalová, Jiří Burýšek a Petr Juna, díky nimž jsme koronavirovou pandemii podchytili z hlediska statistik, vizualizací a analýz a upozornili jsme na netransparentní audity dat ze strany Ministerstva zdravotnictví a další chyby ve zveřejňovaných údajích.

Z nuly jsme začali stavět vlastní silnou podcastovou tvorbu. Velkou přízeň čtenářů a posluchačů si získal pořad Vlevo dole Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové o politických souvislostech a pozadí událostí či pořad Angličan Jiřího Hoška zaměřený na nejlepší fotbalovou soutěž světa Premier League. Podcastová série České podsvětí zaznamenala téměř půl milionu stažení v podcastových aplikacích a téměř 300 tisíc přehrání na webu.

Odměna ve formě Křišťálové Lupy je velkým závazkem, ale také povzbuzením do dalších projektů, na které už teď pomýšlíme. Ať už se týkají podcastové tvorby, nebo diskuzí vás, čtenářů.

Jsme rádi, že je vás s námi tolik. Nezávislé silné médium potřebujeme všichni.

Děkujeme!

Výsledky vybraných kategorií

Hlasování veřejnosti:

Cena popularity: DVTV

Internetové obchodování: Zásilkovna

Nástroje a služby: Mapy.cz

One (wo)man show: Karel Kovář (KOVY)

Online video: Tři tygři

Podcast roku: U Kulatého stolu

Zájmové weby: INDIAN

Zpravodajství a publicistika: Seznam Zprávy

Hlasování odborné poroty:

Projekt roku: Covid19cz.cz

Osobnost roku: Michal Bláha

Globální projekty českých tvůrců: Beat Saber

E-commerce inspirace: Vstup Pilulka.cz na burzu

Marketingová inspirace: Reakce Rohlik.cz na epidemii covidu-19

Obsahová inspirace: Film V Síti

Veřejně prospěšná služba - cena České televize: Paměť národa

Anticena: Selhání vlády při zavádění Chytré karantény

Reklama

Doporučované