Hlavní obsah

Seznamte se s Rejnokem, ještě ho nikdo neviděl. Petrof vyrábí unikátní klavír

Pořad Ženský byznys Petry Krmelové, rozhovor s majitelkou firmy Petrof o výrobě klavírů a dalších plánech české firmy.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V dílnách tradiční firmy z Hradce Králové, která je v současnosti největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě, se staví jedinečný klavír. Exkluzivně Seznamu to v pořadu Ženský byznys řekla Zuzana Ceralová Petrofová, majitelka společnosti Petrof. Bude jen jeden na světě.

Článek

Od doby, kdy její praděd Antonín Petrof založil továrnu na výrobu pian, uplyne letos 155 let. „Chystáme jako vždy k takovým příležitostem novinky – tou nejvýznamnější je velmi unikátní, speciální kus, kterému pracovně říkáme Rejnok. Důvodem je jednak jeho šedobéžová barva a navíc se tam skutečně kůže z rejnoka objeví,“ prozrazuje detaily z výroby Zuzana Ceralová Petrofová, která je zástupcem páté generace slavného rodu.

Na otázku, kolik bude nástroj stát, odpověděla: „Zatím čekám na kalkulaci, ale nepůjde pod 100 tisíc eur.“ Tedy bude začínat někde na ceně 2,5 milionu korun a víc.

Zatím ho nikdo neviděl. Na fotografii, kterou má k dispozici Seznam, se podívejte v pořadu Ženský byznys ve videu.

Už teď jsou na trhu ke 155. výročí firmy 2 pianina zdobená exotickou dýhou. „Z limitované série těch 155 kusů máme už půlku prodanou, a to je teprve před těmi největšími veletrhy,“ je spokojená majitelka slavné firmy.

Druhý díl pořadu Ženský byznys se šéfkou firmy Petrof Zuzanou Ceralovou Petrofovou.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Cena pian z Hradce začíná na 169 tisících korun. Nejdražší klavír stojí 4 miliony 300 tisíc. Vznikal 5 let ve vývojovém oddělení továrny, 2 roky ho stavěli a další 2 roky zkoušeli přední světoví virtuosové. Je to klavír pro koncertní síně. Nástroje z továrny, přestavěné původně z truhlářské dílny, najdeme třeba v La Scale, Opeře v Sydney, ve Vatikánu nebo Národním divadlem v Pekingu.

Pro změnu nejdelší piano měří 284 cm, zatímco nejmenší pianina jsou zhruba poloviční. Jedno z hradeckých pian údajně hrálo i na slavném Titanicu. Úplně v jiném čase pak na party pro Billa Gatese. Piano Petrof vlastní mezi jinými Paul McCartney.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované