Hlavní obsah

Sezóna zámků a hradů začíná. Řada z nich připravuje pro letošek novinky

Jaké novinky čekají letos na návštěvníky?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslední březnový týden se otevírají brány českých hradů a zámků. Jaké novinky vás na výletech za historií čekají?

Článek

Některé hrady a zámky mají otevřeno celoročně, řadí se mezi ně například zámek Sychrov. Pro nedočkavé návštěvníky pak již předposlední březnový víkend otevřely své brány třeba zámek Hrubý Rohozec a hrad Trosky. Většina památek však start sezóny připravuje právě na poslední víkend v březnu.

Patří mezi ně zámek Veltrusy, který, jako řada dalších památek, chystá pro letošek novinky. „Za novinku stále považujeme výstavu Generál Laudon jede skrz Veltrusy, která je věnovaná krátkému zastavení tohoto známého vojevůdce ve Veltrusích před zhruba 250 lety. A novinkou, která není přímo na zámku, ale v zámeckém areálu, je zpřístupnění části dančí obory pro veřejnost,” říká kastelán zámku Tomáš Ecler.

Letošní sezónu se pro návštěvníky otevře také pražská Invalidovna. Karlínskou architektonickou památku si budou moci první lidé prohlédnout 5. dubna. Od té doby bude otevřena pravidelně, a to vždy od pátku do neděle. Hned první návštěvní den se dokonce v zahradách uskuteční gastronomická akce Garden Food Festival.

Nový prohlídkový okruh chystá například zámek Zákupy. Letos otevře již třetí prohlídkový okruh Zámek za prezidenta Masaryka, který představuje osudy zámku po zániku habsburské monarchie. Stejně tak má nový okruh připraven zámek Jindřichův Hradec. Jde o prohlídku s názvem „Černínové. Diplomaté, cestovatelé, sběratelé”, která se bude věnovat právě těmto posledním majitelům jihočeského zámku.

V úvodním videu naleznete rozhovor s kastelánem zámku Veltrusy Tomášem Eclerem. Dozvíte se například, jaké údržby probíhají na zámku v zimě mimo hlavní sezónu nebo jak se zámek vyrovnal s posledními povodněmi.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, které můžete sledovat každé všední ráno od 7 hodin na Televizi Seznam.

Návod k jejímu naladění naleznete zde.

Reklama

Doporučované