Hlavní obsah

Sezonu venkovních festivalů začne na Vysočině Folkaliště 4. června

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Venkovní hudební festival Folkaliště, který se koná v obci Kaliště na Pelhřimovsku, bude přístupný nejvýše pro 500 lidí.

Článek

I když epidemická opatření umožňují venkovní akce až pro 1000 lidí, musel by být areál rozdělený na dva sektory, což místo konání festivalu neumožňuje, řekl za pořadatele Pavel Novák. Folkaliště je letos prvním vícedenním festivalem pod širým nebem na Vysočině, bude se konat 4. a 5. června.

„Naše kapacita se úpravami vládních nařízení nezvyšuje, my jsme schopní udělat jen jeden sektor, kapacita 1000 lidí je pro dva oddělené sektory, to znamená oddělené vstupné, oddělené hlediště, a to my nejsme v lese na folkovém festivalu schopni nějak uspořádat, aby měli návštěvníci oddělené toalety a všechno ostatní,“ řekl Novák.

Zájem o festival je podle něho velký, většina vstupenek už je prodaná. „Největší nápor byl při zahájení prodeje. V první den jsem vyřizoval asi 90 emailů, poptávka byla obrovská,“ řekl Novák. V prodeji bylo 400 lístků. „Necháváme si nějakou rezervu na účinkující, na pořadatele, protože není přesně napsáno, jestli to má být 500 návštěvníků, nebo 500 účastníků. Nařízení nejsou jednoznačná,“ řekl Novák.

Letos se bude konat desátý ročník festivalu. Původně měl být už loni. Kvůli pandemii ho pořadatelé zrušili. Tento rok chystali raději i variantu se zářijovým termínem. Dramaturgie letošního festivalu se z většiny shoduje s tím, co bylo připraveno pro rok 2020. Mezi účinkujícími jsou kapely Žalman a spol, Přístav, Pozdní sběr, Strunovrat nebo Poutníci, vystoupí také Pavel Pokorný, Martin Kajaba nebo Jindřich Černohorský s kapelou. Sobotní dopolední program oživí loutkové divadlo, v doprovodném programu budou dílničky pro děti, které se mohou zabavit i na skákacím hradu nebo v lanovém centru.

Festival je v místě, kde se přes léto konají dětské tábory. „My jsme tam od roku 2006 dělali sraz fanklubu Pavla Žalmana Lohonky, pak jsme si jednou usmyslili, že uděláme festival a chytlo se to,“ řekl Novák.

Návštěvníci budou muset projít přes vstupní stan, nutná je evidence návštěvníků, kterou částečně usnadnil předprodej, jehož součástí jsou i údaje o kupujících. Ve stanu se budou kontrolovat potvrzení o očkování na covid-19, prodělané nemoci nebo o negativním testu, který bude možné udělat si i na místě. Protiepidemická opatření včetně zajištění dezinfekce podle Nováka zvedla náklady na pořádání festivalu asi o 50.000 korun, což je přibližně desetina rozpočtu.

Reklama

Doporučované