Hlavní obsah

Shakespearovu divadlu Globe hrozí kvůli koronaviru úplné uzavření

Foto: Twitter.com/current_knewz

Shakespeare‘s Globe.

Reklama

Londýnské divadlo Shakespeare‘s Globe může kvůli dopadům pandemie koronaviru vstoupit do insolvence, pokud nezíská alespoň pět milionů liber (150 milionů korun). Informoval o tom web BBC s odvoláním na prohlášení divadla.

Článek

Divadlo v prohlášení uvedlo, že je „v nejkritičtější situaci od otevření roku 1997 a hrozí mu úplné uzavření“. Globe je dočasně uzavřený od 20. března. Protože není pravidelně sponzorovaný nevládní organizací Arts Council England (ACE), k hlavnímu fondu ACE nouzové pomoci pro postižené onemocněním covid-19 nemá přístup. Globe získává 95 % výnosů z prodeje vstupenek, prohlídek s průvodcem, vzdělávacích seminářů nebo stravování - to vše závisí na tom, zda je místo otevřené pro veřejnost.

„Bez nouzového financování (…) utratíme své rezervy a vstoupíme do insolvence. Divadlo je pandemií finančně zdevastované, může to pro něj být i konečná,“ stojí v textu směřovaném britské vládní komisi pro sport, média a kulturu.

Poslanec Julian Knight, který komisi předsedá, v dopise pro náměstka ministra kultury Olivera Dowdena uvedl, že „zavření divadla by bylo tragédií“. „Shakespeare‘s Globe je nejen světově uznávanou institucí a součástí naší národní identity, ale i příkladem toho, jak umění naší ekonomice významně přispívá,“ napsal Knight.

Divadlo Globe je spjato s osobou Williama Shakespeara. Postaveno bylo v roce 1599 poté, co divadelní společnosti nazývané Služebníci lorda komořího, jíž byl Shakespeare členem, vypršel nájem v Divadle Jamese Burbage. Divadelní společnost se na základě prošlé nájemní smlouvy rozhodla divadlo trám po trámu rozebrat a přestěhovat.

Divadlo opravdu znovu vyrostlo na jižním břehu řeky Temže pod názvem Globe. V této podobě fungovalo bezmála 50 let a přežilo i velký požár způsobený výstřelem z děla při představení. V roce 1644 bylo divadlo z nařízení puritána Olivera Cromwella uzavřeno a budova stržena.

Moderní replika nazvaná „Shakespeare's Globe“ byla otevřena v roce 1997 milovníkem Shakespeara Samem Wanamakerem. Budova se snaží věrně napodobit originál, koná se v ní letní sezona Shakespearových her a také je zde největší Shakespearova výstava na světě.

Reklama

Doporučované