Hlavní obsah

První česká oběť teroru v Evropě. Žena z jihu Čech žijící v Berlíně zemřela pod koly kamionu

Studio Seznam Zprávy: Úřady potvrdily první českou oběť teroristického útoku spáchaného na území Evropy

 

Reklama

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek potvrdil první českou oběť teroristického útoku v Evropě. Rodinu již informoval český velvyslanec v Německu. Na konzulát se ostatně obrátil již po útoku manžel oběti Petr.

Článek

Mezi dvanácti mrtvými po pondělním teroristickém útoku v Berlíně je i Češka, pocházející z jihu Čech, která trvale žila a pracovala v Berlíně. Ve čtvrtek pozdě v noci o tom informovalo Ministerstvo zahraničí.

Zaorálkův úřad v prohlášení napsal, že zprávu o české oběti dostal od německého ministerstva zahraničí i od české ambasády v Berlíně. Zveřejnil i identitu oběti. Jde o Češku žijící v Německu Naďu Čižmár, která byla dlouhodobě zaměstnána u německé firmy 4flow v Berlíně.

„Je mi líto, že jsem musel svolat tuto tiskovou konferenci. Německé úřady nám potvrdily, že mezi zabitými je paní Naďa Čižmárová. Uvádím plné jméno proto, že jsme se tak dohodli s jejím manželem. V této těžké chvíli hluboce soucítím s rodinou zesnulé," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Svědek natočil, jak kamion vjel v Berlíně na vánoční trh (video bez komentáře):

Kamera zachytila vteřiny atentátu na berlínském tržišti

"Volal jsem panu Čižmárovi, osobně jsem mu vyjádřil soustrast. Nabídl jsem mu pomoc," řekl Zaorálek. Později upřesnil, že nabídl rodině Dany Čižmárové pomoc při převozu ostatků do České republiky.

Petr Čižmár se sám obrátil na konzulát krátce po útoku, když se žena nevracela domů. Měl obavu, že se v době útoku mohla vyskytovat na vánočním trhu nebo v jeho okolí. Jeho obavy se o několik hodin později potvrdily.

Ve spolupráci s českými diplomaty pak poskytl německé policii fotografie, informace i DNA.

Soustrast rodině a hlubokou lítost vyjádřil před jednou v noci i premiér Bohuslav Sobotka. „Prostřednictvím ministra zahraničí jsem požádal zastupitelský úřad v Berlíně o maximální pomoc rodině zavražděné ženy," napsal v prohlášení..

Hon pokračuje

Německá policie mezitím pokračuje v honu na čtyřiadvacetiletého Tunisana Anise Amriho. Je podezřelým číslo jedna z útoku v Berlíně, při kterém zemřelo dvanáct lidí.

Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že podezřelý Tunisan Anis Amri je stále v Berlíně, napsal server listu Tagesspiegel. Na pátrání výhradně po pravděpodobném pachateli pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně je jen v německém hlavním městě vyčleněno několik stovek policistů.

Jedním z důvodů přesvědčení vyšetřovatelů jsou zranění, která má údajně Amri v obličeji. Ta by při delší cestě byla nápadná. Policie varovala všechny berlínské nemocnice a pohotovosti, protože nevylučuje, že se Amri na nějakou z nich obrátí.

„Máme mnoho důkazů, které ukazují, že tento podezřelý je s velkou pravděpodobností pachatelem útoku," řekl ve čtvrtek odpoledne na mimořádné tiskové konferenci spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière. A jmenoval hlavní z důkazů: „V kabině vozu byly nalezeny otisky jeho prstů."

Amri už v minulosti uvízl v hledáčku policie mnohokrát. Několik měsíců jej sledovala pro podezření, že si chce koupit zbraně.

Server Spiegel Online s odvoláním na své zdroje uvedl, že se před časem nabízel, že spáchá sebevražedný atentát. Vyšetřovatelé to podle deníku zjistili při analýze odposlechů, které pořizovali během preventivních bezpečnostních akcí. Ani v jednom případě se jim však pro nedostatek důkazů nepodařilo Amriho obvinit.

Kvůli možným islamistickým vazbám se muže pokoušely německé úřady vyhostit, rovněž neúspěšně. Jedinou prokázanou informací, kterou měla policie v ruce, bylo, že Amri prodával drogy v berlínském parku Görlitzer Park.

Video: Tunisan Anis Amri nebyl pro policii neznámý už před útokem v Berlíně.

Video: Jaroslav Brousil

Situace se tak podobá té po teroristickém útoku v Paříži. Tehdy jeden ze strůjců útoku - Salah Abdeslam, belgickými úřady vedený na seznamu osob podezřelých z terorismu, skončil ve vězení až po tragédii, při které zemřelo na několika místech hlavního města Francie 130 lidí.

Podle deníku The New York Times si Amri na internetu krátce před útokem zjišťoval, jak připravit výbušniny. List informaci přinesl s odvoláním na nejmenovaného amerického činitele. Napsal také, že Tunisan nejméně jednou přímo komunikoval s Islámským státem. Deník neupřesnil, k jaké době se tyto informace vážou.

Televize ARD mluví o napojení na salafisty na západě Německa. Právě v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde se Amri v poslední době pohyboval, byl vystaven dokument, který policie našla v kamionu. Má jít o doklad, který Tunisanovi umožňoval v Německu dočasně pobývat.

Anis Amri žil od února v německé metropoli a žádal v zemi o azyl, Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) to ale v červnu odmítl, vyhoštěn však nebyl, ačkoli letos v červenci byl v jihoněmeckém Ravensburgu umístěn do vyhošťovací vazby, protože neměl platné doklady a Tunisko odmítlo, že by muž byl skutečně jeho občanem.

Amri podle tuniského rádia opustil vlast před sedmi lety a v Itálii byl čtyři roky zavřený kvůli podpálení školy. Amriho otec rozhlasu řekl, že do Německa syn přijel před rokem.

Video: Polský řidič kamionu zabránil většímu masakru, s útočníkem v kabině zápasil.

Polský řidič nejspíše zachránil životy lidí na trhu. S útočníkem bojoval do poslední chvíle.

Reklama

Související témata:

Doporučované