Hlavní obsah

Květnový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V úvodu představíme výběr aktuálně šířených hoaxů, v druhé části nabídku bezplatných online kurzů mediálního vzdělávání. V závěru jsme pro vás shrnuli důležité zprávy, které by vám neměly uniknout.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři,

posíláme vám květnový Zpravodaj Sherlock Senior. V úvodu představíme výběr aktuálně šířených hoaxů, v druhé části nabídku bezplatných online kurzů mediálního vzdělávání. V závěru jsme pro vás shrnuli důležité zprávy, které by vám neměly uniknout.

Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální hoaxy: Zvýhodnění ukrajinských dětí ve školkách, v Německu musí Ukrajinci prodat drahá auta a Fiala se klaní nacistům

Devadesát tisíc korun měsíčně pro čtyřčlennou ukrajinskou rodinu

V době sílící inflace a stálého zdražování se šíří informace o velmi štědré podpoře poskytované ukrajinským uprchlíkům. Jeden z příspěvků dokonce zmiňuje dávku vypočtenou pro čtyřčlennou rodinu: v hodnotě 90 800 Kč. V příspěvku se však kombinují různé dávky, na které žadatelé nedosáhnou nebo nejsou určené pro ukrajinské běžence. Jedinou dávkou, o kterou mohou Ukrajinci požádat, je pět tisíc korun na osobu a měsíc, a to ještě jen po dobu šesti měsíců. Ubytovací zařízení mohou v případě, že nabídnou pokoj běžencům, žádat o 200 korun na den a osobu. Domácnosti, které solidárně Ukrajince ubytují, mohou požádat o 3 000 korun měsíčně na osobu, ale maximální příspěvek je 12 000 korun. Maximální částka, na kterou ukrajinská čtyřčlenná rodina tedy dosáhne, je 20 000 korun, nikoli 90 000.

Premiér Petr Fiala v Berlíně uctil památku mrtvých nacistů

Příspěvek týkající se obvinění, že český premiér Petr Fiala vzdává úctu padlým vojákům wehrmachtu, obsahuje klasickou manipulaci obrazem. Je na něm premiér, německý nápis, a dokonce i stráž, kterou známe z českých fotografií pořízených při kladení věnců. Problém však je v tom, že v Berlíně žádný památník padlých německých vojáků není.

Podle programu premiérovy návštěvy Berlína se jednalo o pietu u památníku berlínské věznice Plötzensee, kterou za 2. světové války nacisté využívali k držení a likvidaci svých odpůrců a příslušníků odboje. Bylo zde popraveno i 700 Čechoslováků.

V Německu musí ukrajinští běženci prokazovat hodnotu majetku

V dubnovém Zpravodaji jsme poukazovali na pochybnou zprávu, že si Ukrajinci jezdí pro sociální dávky v luxusních vozech. Samozřejmě to vyvolává otázky, proč finančně podporovat někoho, kdo to evidentně nepotřebuje. Pravděpodobně proto si autor příspěvku vymyslel, že v sousedním Německu jsou rozumnější a od 1. června musí Ukrajinci vykazovat hodnotu svého majetku. A pokud přijeli vozem dražším než 7 500 eur, musí jej prodat a žít ze získaných peněz. „Jedná se o nesmysl. Uvědomujeme si, že lidé utíkající před válkou mají majetky, ale většinou na Ukrajině. K nám přichází prakticky bez prostředků. Neumím si představit, jak bychom ověřovali, kdo má jaký majetek. Od 1. června se nic nemění,“ sdělil redakci www.fakticke.info mluvčí spolkového ministerstva práce a sociálních věcí Dominik Ehrentraut.

V Německu se však od června zvyšuje podpora všem, kdo mají status azylanta. Svobodné osobě se tak zvýší minimální příspěvek z 367 na 449 eur. Tuto podporu lze čerpat 18 měsíců.

V Brně nejsou pro české děti místa ve školkách, protože se nabízí Ukrajincům

Ve velkých městech je nedostatek míst v mateřských školách a podíl malých dětí mezi příchozími Ukrajinci je 40 %. To zvyšuje rodičovskou frustraci a obavy, zda se pro jejich dítě najde místo. A výjimkou samozřejmě není obviňování, že vedení mateřských škol upřednostňují ukrajinské děti na úkor českých, a šíří se i zprávy, že ukrajinské děti zabírají našim dětem místa ve školkách. Redakce Českého rozhlasu proto některé případy zmapovala a ověřovala.

Jak se děti přijímají, vysvětlil mluvčí městské části Brno-sever, kde měly být údajně ukrajinské děti upřednostňovány: „Věk a trvalý pobyt dítěte mají přitom mezi těmito kritérii zásadní roli. Popsaná situace je zcela nepravděpodobná, protože v rámci přijímacího řízení je vygenerováno pořadí, které nelze nijak ovlivnit.“

Zápisy do mateřských škol probíhaly v první půlce května a podle zákona musí mateřské školy upřednostnit děti s trvalým pobytem ve spádové oblasti školky. Ukrajinské děti se mohou přihlásit až do druhého kola, které proběhne od 1. června do 15. července.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP a z webu: https://www.fakticke.info/.

Online kurzy mediálního vzdělávání zdarma

Vyberte si některý z bezplatných online kurzů mediálního vzdělávání, které jsme pro vás připravili. Termíny i odkaz pro přihlášení najdete níže.

Zpravodajské hodnoty, úterý 24. května, 10.00‒11.30 hodin

Lekce vám pomůže pochopit, jak se tvoří zpravodajství. Součástí lekce je hra na editora, kdy určíte, co se dostane do hlavní zpravodajské relace, a následně si ve zpravodajství pěti televizních stanic z jednoho dne ověříte, zda mají profesionální editoři stejný názor.

Fakta, osobní sdělení, názory, úterý 31. května, 10.00‒11.30 hodin

Dovednost odlišit osobní názory či komentáře od faktů je klíčová pro to, abychom se dokázali ubránit manipulacím. Proto je dobré poznat, kdy se nám novinář či řečník snaží podsunout svůj osobní pohled.

Sociální sítě, úterý 7. června, 10.00‒11.30 hodin

Během digitální revoluce došlo k přechodu od masových médií k síťovým. Sociální sítě a síťová média výrazně ovlivňují náš život, proto je dobré znát jejich výhody a nevýhody.

Dezinformace a manipulace, úterý 21. června, 10.00‒11.30 hodin

Cílem kurzu je pochopit, jak vznikají manipulace a jak dezinformace ovlivňují naše vnímání reality.

Průzkumy, výzkumy a ankety v médiích, úterý 28. června, 10.00‒11.30 hodin

Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou vypovídací hodnotu. Během lekce se naučíte posuzovat validitu dat a rozlišovat účel, za jakým byla data zveřejněna.

​​​​​​​Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Naděje pro okradené seniory

Stovky starších lidí, kteří půjčili peníze firmám z holdingu Ramfin, mají šanci, že alespoň část získají zpět. Kriminalisté totiž při rozsáhlé dubnové akci u obviněných zadrželi i majetek. Spletenec firem získal od seniorů celkově 234 milionů korun. Policisté obvinili z podvodu čtyři lidi, hrozí jim až deset let vězení.

Čtvrtá dávka bude

Očkování čtvrtou dávkou vakcíny proti koronaviru může začít v srpnu. Podle ministra zdravotnictví se v první řadě bude týkat rizikových pacientů. Podle dat ministerstva dvě dávky sníží riziko hospitalizace o více než 80 %. Očkovaní pak mají vysokou hladinu protilátek zhruba čtyři nebo pět měsíců. Zároveň ale desítky lidí stále žádají o odškodné kvůli vážným zdravotním problémům po očkování – podle poškozených ministerstvo účelově protahuje řízení.

Vláda řeší, jak motivovat uprchlíky k přestěhování se do méně atraktivních regionů

Fialova vláda připravuje motivační systém na relokaci uprchlíků do méně atraktivních regionů. V souvislosti s uprchlickou krizí nyní Česko řeší přehlcení velkých měst v čele s Prahou. „Titul dočasné ochrany neumožňuje nikoho k ničemu nutit,“ upozornil nicméně ministr Rakušan v podcastu Ptám se já. Před poslanci uvedl, že až bude 30 % uprchlíků pracovat, systému se to začne vyplácet.

Kdo má šanci dostat se na Hrad

Redakce Seznam Zpráv analyzovala data od sázkové kanceláře, aby zjistila, kdo má největší šance uspět v prezidentské volbě. Na aktuálním přehledu je vidět, že druhý týden trvající billboardová kampaň Andreje Babiše se zatím na kurzech sázek neprojevuje. Josefu Středulovi se zvýšila šance, že bude třetím nejvýznamnějším kandidátem.

Prosíme, abyste náš Zpravodaj sdíleli se svými blízkými z řad seniorů. Pokud by ho i oni chtěli odebírat, stačí kliknout na tento odkaz a uvést e-mailovou adresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované