Hlavní obsah

Lednový Zpravodaj Sherlock Senior

Foto: Barbora Togel

Zpravodaj o řetězových e-mailech pro seniory.

Reklama

V úvodu najdete aktuální hoaxy, v sekci věnované mediálnímu vzdělávání na vás čekají termíny online kurzů a v závěru důležité zprávy, které vám mohly uniknout.

Článek

Milé čtenářky a milí čtenáři, posíláme vám první letošní Zpravodaj Sherlock Senior. V úvodu najdete aktuální hoaxy, v sekci věnované mediálnímu vzdělávání na vás čekají termíny online kurzů a v závěru důležité zprávy, které vám mohly uniknout. Pokud narazíte na informaci, která by podle vás mohla být hoaxem, napište nám, prosím.

Aktuální přehled hoaxů: Kvůli povinnému očkování se ruší Norimberský kodex, evropské dotace půjdou jen do zemí s vysokou proočkovaností a Adam Vojtěch své očkování jen předstíral

Rumunští policisté protestují proti svému nasazení při hlídání koronavirových opatření

Téměř půl milionu zhlédnutí má na Facebooku video s rumunskými policisty, kterým se nelíbí, že je vláda pověřila úkolem prosazovat opatření proti koronaviru. Ve slovenštině pak doprovodný text uvádí: „Tak čo slovenskí policajti? Aj toto je HOAX? Preverujte, preverujte… ale najmä HANBITE SA, ako sa správate v tieto dni, týždne a mesiace. A kúpte si každý zrkadlo, aby ste videli tvár, ktorá ZRÁDZA slobodu, demokraciu, ľudské práva a občianske slobody… Prestaňte slúžiť ZLU a pridajte sa k svojim občanom, ktorí bojujú aj za vaše deti a ich budúcnosť.“

Jedná se o kombinaci manipulace a hoaxu. Policisté skutečně demonstrovali. Ale jak uvádí rumunská zpravodajská agentura Mediafax, vedle policistů demonstrovali i zaměstnanci ministerstva práce a sociálních ochrany, lidé pracující ve vězeňství či vojáci v záloze, a to protože žádali vyšší mzdy. Hoax je to proto, že sdělení vyzývá slovenské policisty k neposlušnosti na základě nepravdy.

Šéfka Evropské komise chce zrušení Norimberského kodexu kvůli povinnému očkování

„Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen ve středu novinářům řekla, že je pro zrušení dlouholetého Norimberského kodexu a pro povinné očkování proti covidu,“ stojí v úvodu článku, který zaplavil sociální sítě a šíří se i řetězovými e-maily. A to nejen v České republice, ale i v USA, Francii, Polsku nebo v Rakousku. Všechny tyto příspěvky zmiňují tiskovou konferenci z 1. prosince 2021, během které Ursula von der Leyen podpořila možnost otevření diskuze o povinném očkování. Šéfka Evropské komise podle britského listu The Guardian uvedla: „To, jak můžeme očkování podpořit a potenciálně i uvažovat o tom, že bude v rámci Evropské unie povinné, vyžaduje diskuzi. Vyžaduje to společný přístup, ale myslím si, že jde o debatu, ke které musí dojít.“ Ursula von der Leyen taktéž zdůraznila, že rozhodnutí o povinném očkování je v rukách členských států.

Norimberský kodex je souhrnem zásad medicínské etiky pro experimenty na lidech, který vznikl jako důsledek soudu s vojenskými zločinci po druhé světové válce. Již první bod tohoto desatera uvádí: „Dobrovolný souhlas lidské osoby je absolutně nevyhnutelný.“ Důležité je ale upřesnit, že se jedná o kodex, nikoli o zákon. Ursula von der Leyen nejenže ve své řeči Norimberský kodex nezmínila, ale ani nemohla požadovat zrušení něčeho, co zrušit nelze.

Když se nepodaří naočkovat 75 % populace, členská země EU nedostane miliardy eur z evropského fondu obnovy a rozvoje

Podle Aeronetu na balík 673 miliard eur dosáhnou jen obyvatelé členských zemí, které mají proočkovanost vyšší než 75 %. Portál CZ24 News dokonce varuje před „ďábelským plánem bruselských neomarxistů“. Podle Seznam Zpráv by měl fond disponovat 750 miliardami eur.

Oba portály odkazují na článek dvou ekonomů zveřejněný v blogové sekci webových stránek London School of Economics. Pro manipulaci stačily věty: „Zvláštní pozornost bude třeba věnovat střední a východní Evropě, kde některé země zaostávají v zavádění vakcín a přípravách na využití prostředků na obnovu. Ve většině členských států EU bude proočkovanost obyvatelstva nad 75 % již na konci září 2021, tedy v době, kdy Komise vyplatí první prostředky, zatímco několik zemí ve střední a východní Evropě, tj. Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Lotyšsko a Rumunsko, budou zaostávat.“ V článku nenajdete nic o požadavku 75% proočkovanosti populace. Autoři článku – Renato Giacon a Corrado Macchiarelli – chtěli jen varovat, že investice do obnovy v zemích, které v době čerpání peněz budou ještě s šířením pandemie bojovat, nedávají smysl.

Je také důležité uvést, že ani jeden z autorů článků nepracuje pro Evropskou komisi. Renato Giacon pracuje pro Evropskou banku pro obnovu a rozvoj, která sídlí v Londýně a mezi jejíž akcionáře patří 66 zemí. Corrado Macchiarelli je akademik a výzkumníkem. Jejich článek je jen doporučující a pro Evropskou komisi má stejnou váhu jako názor jakéhokoli českého bankéře či vysokoškolského učitele, který by byl publikován v univerzitním časopise.

Fotografie dokazuje, že Adam Vojtěch očkování jen předstírá

Bývalý ministr zdravotnictví se nechal vyfotit během svého očkování, ale podle šířeného příspěvku byl vpich jen naoko. K fotografii s detailem vpichu autor příspěvku uvádí: „Naprosto je patrné, že injekce nemá vůbec nasazenou jehlu, a přijde mi, že vůbec to není ani injekční stříkačka, že to je nějaká ampulka.“ Příspěvek je z 29. listopadu a objevil se poté, co Adam Vojtěch na Twitteru oznámil, že má pozitivní test na covid-19. V poslední větě uvedl: „Díky očkování mám mírný průběh, a budu tak pracovat z domova.“ Fotografie ve facebookovém příspěvku však není z očkování proti koronaviru, ale z očkování proti chřipce. To ostatně potvrzuje i sám Adam Vojtěch na Twitteru 8. října. Rozšířenou vakcínou proti chřipce je Vaxigrip Tetra a ampulka na fotografii velmi připomíná tu, která je i na fotografii s Adamem Vojtěchem.

Výběr aktuálních hoaxů vychází z portálu francouzské zpravodajské agentury AFP.

Online kurzy mediálního vzdělávání zdarma

Vyberte si některý z online kurzů mediálního vzdělávání, které jsme pro vás připravili zdarma. Termíny i odkaz pro přihlášení najdete níže.

Jak vzniká zpravodajství, úterý 11. ledna, 10.00–11.30 hodin

Lekce vás provede celým procesem od události až po vznik zprávy. Poznáte strukturu zprávy a jednotlivé redakční pozice.

Bulvár, úterý 18. ledna, 10.00‒11.30 hodin

V lekci Bulvár se naučíte rozeznat bulvární prvky ve zpravodajství a odlišíte bulvární obsah od story. Dále poznáte rozdíl mezi celebritním a politickým bulvárem a dozvíte se o významných bulvárních kauzách.

Průzkumy, výzkumy a ankety v médiích, úterý 25. ledna, 10.00‒11.30 hodin

Čísla jsou fakta, ale ne všechna čísla v médiích mají reálnou vypovídající hodnotu. Během lekce se naučíte posuzovat validitu dat a rozlišovat, za jakým účelem byla data zveřejněna.

Dezinformace a fake news, úterý 1. února, 10.00‒11.30 hodin

Lekce vám pomůže rozlišit pojmy využívané v dezinformačních textech, hoaxech či fake news a techniky manipulativních zpráv.

Sociální sítě, úterý 8. února, 10.00‒11.30 hodin

Během digitální revoluce došlo k přechodu od masových médií k síťovým. Sociální sítě a síťová média výrazně ovlivňují náš život, proto je dobré znát jejich výhody i nevýhody.

Zpravodajské hodnoty, úterý 15. února, 10.00‒11.30 hodin

Lekce vám pomůže pochopit, jak se tvoří zpravodajství. Součástí lekce je hra na editora, kde určíte, co se dostane do hlavní zpravodajské relace, a následně si na pěti televizních stanicích z jednoho dne ověříte, zda mají profesionální editoři stejný názor.

Fakta, osobní sdělení, názory, úterý 22. února, 10.00‒11.30 hodin

Dovednost odlišit osobní názory či komentáře od faktů je klíčová schopnost, abyste se mohli ubránit manipulacím. Proto je dobré poznat, kdy se nám novinář či řečník snaží podsunout svůj osobní pohled.

Mediální průmysl a reklama, úterý 1. března, 10.00‒11.30 hodin

Pochopíte, proč mediální domy kupují další časopisy, weby či rozhlasové stanice a jaké výhody z toho mají. Přihlásit se můžete zde.

Může vás zajímat

Našly se i dobré zprávy

Svět „odklonil“ uhlí do minulosti. Slováci se můžou, byť s hořkosladkými pocity, projet po dálnici z Bratislavy do Košic. Včely na Kanárech prokázaly takřka nesmrtelnost. A také ožila ABBA. Rok 2021 přinesl řadu dobrých zpráv, dokonce i v politice.

JAR hlásí ústup omikronu

Jihoafrická republika, kde se v listopadu poprvé ve větší míře začala šířit nová koronavirová varianta omikron, už je za vrcholem čtvrté vlny. Varianta podle tamní vlády nepřinesla vyšší zátěž jihoafrických nemocnic.

Třetí rok s covidem

Rok 2022 je třetím rokem, který bude poznamenán pandemií koronaviru. Počty nakažených sice v Česku v posledních dnech klesaly, období vánočních svátků i nastupující varianta omikron ale mohou vývoj rychle změnit. Podle odborníků se koronavirus ani v následujícím roce nestane minulostí a do určité míry zůstanou i opatření, jako je nošení respirátorů.

Tam, kde vládnou ženy, je líp

Studie ukazují pozitivní vliv ženského vládnutí na krizové řízení během pandemie. V zemích vedených ženami byla obecně nižší úmrtnost na nemoc covid-19 než v zemích s muži na premiérských či prezidentských postech. Přečtěte si o několika političkách, jejichž vedení se i v druhém roce pandemie ukázalo jako poměrně úspěšné.

Reklama

Související témata:

Doporučované