Hlavní obsah

Si Ťin-pching navštívil Wu-chan. Poprvé od vypuknutí nákazy

Foto: profimedia, Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching s ochrannou rouškou.

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching navštívil v úterý Wu-chan. Stalo se tak poprvé od vypuknutí epidemie způsobené novým koronavirem. Prezidentova návštěva naznačuje posun v boji s koronavirem. Počty nově nakažených se v Číně s každým dnem snižují.

Článek

Návštěvou Si Ťin-pchinga ve Wu-chanu chce Čína ukázat, že skutečně věří ve vítězství v boji s koronavirem. Podle čínské státní agentury Nová Čína přistál prezident ve Wu-chanu v úterý. Z letiště pokračoval do místní nemocnice, kde vyjádřil vděk zdravotníkům, vojákům, policistům, zaměstnancům města i dobrovolníkům, stejně tak jako obyvatelům a pacientům.

Návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Wu-chanu.Video: AP

„Je zřejmé, že Si nemohl Wu-chan navštívit dříve. Riziko, že by se mohl nakazit, bylo příliš vysoké. Teď tam přijel sklidit úrodu. Jeho přítomnost dává komunistické straně možnost brzy ohlásit vítězství nad virem,“ citovala agentura Reuters profesora univerzity v Pekingu Čang Minga.

Si Ťin-pching se od vypuknutí krize veřejným vystoupením spíše vyhýbal. Své působení do úterního dne omezil na vydávání oficiálních prohlášení a předsedání vládním schůzkám týkajících se krize. Jeho absence na veřejnosti však vyvolala otázky, zda se nepokouší přesunout vinu za epidemii na někoho jiného. Koronakrize je totiž zatím nejrozsáhlejší výzvou, se kterou se v prezidentském úřadě setkal, a jeho neúčast na veřejných akcích způsobila všeobecný hněv veřejnosti. Podle analytiků měla jeho návštěva občany povzbudit.

Čínská média Si Ťin-pchingovu návštěvu bouřlivě uvítala, na sociálních sítích však akce zaznamenala kritiku. Uživatelům vadila především jeho videokonference s doktory místo skutečného lidského kontaktu.

Prezidentova návštěva Wu-chanu přichází poté, co se začaly snižovat počty nově nakažených. V úterý ohlásila Čína pouze 19 nových případů. Za několik posledních dní přibylo v Číně méně než 100 nově nakažených. Ještě před třemi týdny přitom země ohlašovala nově nakažené v tisících.

Foto: Profimedia.cz

Si Ťin-pching prochází Wu-chanem, který je epicentrem nákazy koronaviru.

Podle posledních dat bylo v Číně evidováno 67 760 potvrzených případů. Z koronaviru se už úspěšně vyléčilo 47 743 lidí a 16 993 lidí s nemocí momentálně bojuje. Koronaviru v zemi podlehlo 3024 lidí. Čína se teď snaží znovu nastartovat paralyzovanou ekonomiku a podpořit znovuotevření továren a podniků.

Reklama

Související témata:

Doporučované