Hlavní obsah

Sibiřské město pokryl „postapokalyptický“ černý sníh

Na ruské Sibiři padal černý sníh.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obyvatelé Kuzněcké pánve (Kuzbasu) na sociálních sítích sdíleli videa padajícího černého sněhu. Problém zčernalých měst mají vyřešit Britové, myslí si ekologové.

Článek

Na ruské Sibiři napadal toxický černý sníh, důvodem je těžba uhlí. Podle kritiků je úkaz potvrzením ekologické katastrofy, za kterou jsou zodpovědní lidé, píše server The Guardian. Ruská média označila záběry napadaného sněhu spojeného s uhelným prachem za postapokalyptické.

Toxický sníh napadal ve městě Kiseljovsk v Kuzněcké pánvi, která je známá svými ložisky černého uhlí. Uhelný prach se do atmosféry dostal z množství otevřených povrchových uhelných lomů. Ty jsou trnem v oku environmentálních aktivistů, podle kterých lomy ohrožují zdraví 2,6 milionů obyvatel Kuzbasu. Těžba černého uhlí podle výzkumů snižuje průměrnou délku života Rusů o tři až čtyři roky, muži tak průměrně umírají v 66 letech, ženy v 77. V regionu se také vyskytuje nadprůměrný počet onemocnění rakovinou, tuberkulózou nebo dětskou mozkovou obrnou.

„V zimě je těžší najít bílý sníh než ten černý,“ komentoval jev místní obyvatel a ekologický aktivista Vladimir Slivjak. „Ve vzduchu je neustále spousta uhelného prachu, takže když začne sněžit, je to vidět. Po zbytek roku ho nevidíte, ale pořád tu je.“

Podle ruských aktivistů by situaci mohla změnit britská vláda bojkotem černouhelného obchodu s Ruskem. V roce 2017 do Británie z Ruska přivezli více než 4 miliony tun černého uhlí, 90 % pocházelo z Kuzbasu. Uhlí se v Británii používá při výrobě železa i v elektrárnách, to ale Britové slíbili do roku 2025 změnit.

Uhelný prach obsahuje těžké kovy včetně arsenu a rtuti. Podle kritiků však ruská vláda environmentální problémem přehlíží, guvernér kuzbasu Andrej Panov uvedl v prohlášení, že za černý sníh zřejmě může těžba uhlí. Černouhelné lomy však i nadále zůstávají v těsné blízkosti měst a vesnic.

Situaci se pokoušeli loni v prosinci vyřešit po svém úředníci ve městě Myski, kteří nařídili černý sníh přestříkat na bílo.

Díky internetu a sociálním sítím je o špatném životním prostředí v Kuzněcké pánvi více slyšet. V oblasti se také zvyšuje počet aktivistů, kteří pořádají demonstrace a šíří povědomí o zdravotních následcích těžby černého uhlí.

Reklama

Doporučované