Hlavní obsah

Sibiřští pastevci sobů našli mumii medvěda z doby ledové

Foto: Profimedia.cz

Medvěd, kterého našli sibiřští pastevci.

Reklama

Skvěle zachovalé pozůstatky medvěda, který žil během doby ledové, našli na Ljachovských ostrovech na severovýchodě Ruska tamní pastevci. Podle vědců jde o unikátní objev, zachovaly se totiž měkké tkáně, nos i orgány.

Článek

Medvěda pastevcům sobů odhalil tající permafrost na Ljachovských ostrovech na severovýchodě Ruska. „Je zcela zachovalý, má všechny vnitřní orgány, dokonce i nos,“ okomentovala vzácný nález pro deník The Siberian Times vědkyně Lena Grigorjevová ze Severovýchodní federální univerzity v Jakutsku, která bude medvěda dále zkoumat.

Vědci zatím odhadují, že nalezený medvěd žil před 22 000 až 39 500 lety. „Je to nesmírně důležitý objev pro celý svět,“ uvedla Grigorjevová, která je spolu s kolegy známá pro výzkum mamutů a dalších prehistorických druhů.

Vědcům se v minulosti povedlo objevit pouze kosti medvěda jeskynního, takto skvěle zachovalé ostatky vidí poprvé. Podle Grigorjevové jde o medvěda jeskynního, který vyhynul před 15 tisíci lety. Podle Maxima Čeprasova, dalšího z univerzitních vědců, bude k určení přesného stáří medvěda třeba použít radiokarbonovou analýzu.

Pastevci našli mumii na Velkém Ljachovském ostrově, který je součástí Novosibiřských ostrovů nacházejících se v Severním ledovém oceánu.

Nedávno byla také v oblasti ruského Dálného východu nalezena další zachovalá mrtvola medvěda. V posledních letech jsou velké objevy mamutů, nosorožců srstnatých, prehistorických štěňat nebo mláďat lva jeskynního stále běžnějším jevem. Nálezům totiž napomáhá tání zmrzlé půdy způsobené vlivem klimatických změn.

Reklama

Související témata:

Doporučované