Hlavní obsah

Sídliště v Janově skupují Rusové. Cizinci objevili štědrost českého systému dávek na bydlení

Byty v Janově kupují cizinci. Peníze se jim vrátí skrze sociální dávky.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rusové, ale i Ukrajinci, Slováci nebo Izraelci. Ti všichni si oblíbili nakupování bytů v Janově. V některých domech vlastní více než třetinu bytů. Podle místních je berou jako stroj na peníze. Za levný byt inkasují od nájemníků velké peníze ze sociálních dávek.

Článek

Známé litvínovské sídliště Janov se stalo vyhledávanou destinací drobných investorů.

V místě, které patří na seznam sociálně vyloučených lokalit, skupují a pronajímají byty ve velkém cizinci a mezi nimi především Rusové.

Podle místních sociálních pracovníků je to investice lákavá, i když nájemníky netvoří bohatá klientela. Jejich kouzlo pro investory tkví v tom, že na nájemné pravidelně přispívá sociálními příspěvky stát.

Seznam prošel v katastru nemovitostí 29 janovských paneláků a zjistil, že v řadě z nich vlastní cizinci téměř celou polovinu bytů.

Nejčastěji pak jsou mezi majiteli z ciziny Rusové - více než dvě třetiny.

V katastru je u janovských bytů zapsáno 79 majitelů s trvalým pobytem v Rusku. Pak je tu řada dalších cizinců s rusky znějícími příjmeními, ale mají francouzskou nebo argentinskou adresu. A jsou zde i ruská jména majitelů žijících trvale v Česku.

Podívejte se, jak v Česku bydlí stovky tisíc lidí.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

Jak uvidíte ve videoreportáži v úvodu textu, reportér Seznamu na sídlišti ukazuje jednotlivé domy a představuje strukturu vlastníků. V jednom z domů je 58 majitelů, z toho 21 z Ruska, 1 z Izraele, 1 z Alžírska a 1 z Ukrajiny.

Ve vedlejším domě najdete 18 majitelů bytů z Ruska, 5 ze Slovenska a dva z Ukrajiny.

Místní přitom říkají, že na sídlišti tito cizinci nežijí.

„Za poslední rok jsem tady poznal jednu rodinu. Jinak si nemyslím, že by tady tato komunita fyzicky existovala,“ říká Petr Vagaši, který v Janově dříve bydlel a aktuálně místním radí s hledáním práce v rámci spolku Libuše. „Spoustu bytů zůstalo prázdných, šly levně koupit a pronajímat sociálně slabým občanům,“ dodává.

Že janovské byty a nájemníci na dávkách jsou dobrá obchodní příležitost, potvrzuje i místní terénní pracovník Agentury pro sociální začleňování.

V domě bez tepla. Někdo se odstěhoval, další si topí přímotopem.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

„Je to pro ně rozhodně dobrá investiční příležitost. Protože byty se tady prodávají hodně levně. Za dvě stě tisíc i méně. A většina nájemníků, kteří jsou tady ubytovaní, jsou příjemci sociálních dávek. Byt jim pronajímají třeba za deset tisíc korun a často jde celá částka k majiteli,“ popisuje terénní pracovnice Markéta Fridrichová.

I podle realitních kanceláří se byty v Janově prodávají dobře. Seženete je třeba i za 85 tisíc korun. A jak bylo řečeno, peníze na nájmy posílá stát.

„Absolutní čísla nejsem schopna říct, ale 51 procent všech doplatků na bydlení v Litvínově směřuje do Janova,“ říká místostarostka Litvínova Erika Sedláčková. Město s přílivem investorů z ciziny podle ní nemůže příliš dělat.

V Janově vlastní byty i řada drobných českých investorů. Buď napřímo, nebo skrze společnosti s ručením omezeným s minimálním základním kapitálem. Takovou firmu má například 22letá žena z Moravy nebo několik obyčejných lidí z města vzdáleného dvě stě kilometrů.

Reklama

Doporučované