Hlavní obsah

Sigma, Fulham ale i Manchester City. Jan Lokaj pořádá přípravné kempy fotbalovým klubům po celé Evropě

Rozhovor s Janem Lokajem. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mnohdy věnuje práci až 18 hodin denně, ale dělá to, co ho baví. Jan Lokaj využívá obor sales ve fotbale k pořádání přípravných kempů pro profesionální fotbalové týmy z celé Evropy. Letos připravoval na sezonu i kluby z české Fortuna Ligy.

Článek

Kdejakého fotbalového nadšence by taková práce na první pohled nadchla, není to ale nic jednoduchého. Jan Lokaj začínal jako trenér mládeže v ostravském Baníku, trenérskou kariéru ale nakonec nechal za sebou. „Začínal jsem na stáži ve Skotsku v rámci programu Erasmus a ta práce mě tak bavila, že už jsem se nevrátil,“ prozrazuje Jan Lokaj ve sportovním magazínu na Televizi Seznam. Za svou kariéru vystřídal dvě agentury, působil ve Skotsku, Anglii i Rakousku, nakonec si založil svou vlastní. Ve světě B2B jsou nejdůležitější kontakty. A na nich si samozřejmě zakládá i agentura JL Management.

„Týmům domlouváme hotel s tréninkovým hřištěm, kompletně celé zázemí a pak především přípravné zápasy,“ říká Lokaj. „Je to hlavně o těch zápasech. Některé týmy chtějí slabší soupeře na rozehrání, většina ostatních pak silné týmy, které prověří jejich předsezónní formu a sehranost.“

Období přípravných kempů skončilo, v Evropě se rozeběhla už většina fotbalových soutěží. Lokajova práce ale nekončí. „Už teď se chystáme na další pauzu, ve které budou chtít týmy uspořádat nějaké kempy. A zároveň se staráme i o zájezdy týmů, které přijíždí do Česka například na zápasy evropských pohárů proti českým klubům,“ dodává.

Foto: JL Management

Pokud máte kontakty ve fotbalovém prostředí, snadno dospějete ke kariéře fotbalového agenta. „Pár nejlepších agentů má silné vazby na majitele českých klubů, kteří jim třeba přednostně domlouvají největší české talenty. Bez předchozího přátelství s těmito pány tak nemá moc smysl se do kariéry hráčského agenta hnát,“ říká ostravský rodák, který se „drží svého kopyta“.

„Občas se mi ale ozve nějaký český hráč s prosbou o angažmá. Neberu to ale jako byznys, spíše jako koníček, rád jim k nějakému angažmá pomůžu,“ dodává.

Třináct kempů, mimo jiné se Zlínem, Sigmou Olomouc, Slováckem ale i Fulhamem. A 34 zápasů. To jsou čísla JL Management za letošní léto. Do příští sezony by mělo kempů ještě přibýt.

V rozhovoru pro Televizi Seznam Jan Lokaj prozradil také historky, které zažil při kempu s juniorským týmem Manchesteru City nebo s vítězem Premier League Leicesterem City. Více nahoře ve videu!

Reklama

Související témata:

Doporučované