Hlavní obsah

Šíité se bičují v Karbale, vrcholí krvavý svátek ašúrá

 

Reklama

Bezpečnostní složky jsou v pohotovosti, reálně hrozí útoky islamistů.

Článek

Irácké město Karbala se připravuje na vyvrcholení hlavního svátku šíitských muslimů ašúrá. I letos do Karbaly míří miliony šíitů, aby tu hromadně truchlili za smrt imáma Husajna.

Pro město ašúrá znamená i přísná bezpečnostní opatření, ještě více zostřená v posledních několika letech. Takzvaný Islámský stát, který stále v Sýrii a hlavně Iráku drží mnohá území, totiž šíity staví na stejnou úroveň jako nemuslimy, bezvěrce. Ašúrá je tak pro teroristy dokonalou příležitostí k útokům, kterou často využívají i jinde než přímo v Karbale. První útok je hlášen z Afghánistánu, atentátník tu zabil čtrnáct lidí a dvacet šest zranil.

Loni se tradiční pouti podle zahraničních médií zúčastnilo na dvacet milionů lidí. Poutníci často chodí pěšky i z Pákistánu a Afghánistánu. Loni na bezpečnost dohlíželo třicet tisíc policistů a vojáků.

Krvavá tradice stará 1 300 let

Svátek ašurá slaví všichni muslimové a dokonce i někteří hinduisté, pro šíity má ale zvláštní význam. Husajn, vnuk proroka Mohameda, je zakladatelem šííitské větve islámu. Jeho hrobka je právě v Karbale, kterou šíité považují za svaté místo. V roce 680 tu při velké bitvě padl.

Vyznavači šíitského islámu každý rok čtyřicet dnů truchlí za Husajnovu smrt a při dlouhých procesích v ulicích Karbaly se trestají za to, že mu při bitvě jejich předci nepomohli. Rituální bičování se nikdy neobejde bez krve.

Posledně jmenovanou „tradici" se snaží zmodernizovat v Turecku. Každý rok v rámci oslav svátku ašúrá tu stovky lidí darují krev.

Reklama

Související témata:

Doporučované