Hlavní obsah

Šikana seniorů? Vyřešíme to, slibuje primátor. Ministryně jede na místo

Foto: Profimedia.cz

Primátor Ostravy Tomáš Macura pro Seznam: Nic se nebude zametat pod koberec.

Reklama

Do třiceti dnů chce domov pro seniory Slunečnice navštívit ministryně práce Jana Maláčová. Ostravský primátor se chystá reagovat už v následujících dnech.

Článek

Je to velmi nemilé překvapení, reagoval ostravský primátor na sérii reportáží Seznamu o chování personálu ke klientům domova důchodců Slunečnice. Právě moravskoslezská metropole je zřizovatelem zařízení, v němž Seznam zdokumentoval ponižování seniorů.

„Příští týden k tomu přijmeme adekvátní závěry,“ sdělil Seznamu ostravský primátor Tomáš Macura.

Reportáž přinesla svědectví o tom, jak pečovatelky na prvním oddělení Domova Slunečnice přistupují k seniorům z pozice moci a zacházejí s nimi nedůstojným způsobem.

„Rozhodně nebudeme nic zlehčovat nebo uklízet pod koberec, na straně druhé nechceme unáhlenými a nepodloženými kroky ublížit poctivým sociálním pracovníkům, kterých je i v Domově Slunečnice drtivá většina,“ dodal primátor.

Podle něj je třeba důkladně vyhodnotit všechny získané poznatky, včetně těch, které vyplynuly z reportáže. Dalším podkladem pro rozhodnutí by mohly být i výsledky mimořádné kontroly.

Do Slunečnice se osobně vypravím, řekla Seznamu ministryně práce Jana Maláčová.Video: Jiří Kubík

Tu do zařízení poslala ministryně práce poté, co byla seznámena se zjištěními investigativní práce reportérů Seznamu.

„Hned druhý den, tedy na konci října, jsem poslala na místo kontrolu. Byla intenzivní, třídenní, nicméně žádná závažná pochybení nezjistila,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Zjištění reportérů Seznamu se však podle ní nedají přehlédnout. „Pro mě to tím rozhodně nekončí. Připravuji celou řadu kroků, které podnikneme. Nebudu je zmiňovat konkrétně, protože by se minuly účinkem,“ doplnila ve Výzvě, kterou v plném znění zveřejníme v nejbližších dnech.

Kromě toho ministryně hodlá do Slunečnice vyrazit osobně na inspekci, a to nejpozději do 30 dní.

Reklama

Doporučované