Hlavní obsah

Šikaně se bojí senioři čelit. Tohle nesmíme smést ze stolu, slibují politici

Foto: Profimedia.cz

Mezi stálými členy skupiny je pětice zákonodárců.

Reklama

Dostupnost bydlení, osobní asistence i zranitelnost vůči „šmejdům“ – to je několik z hlavních bodů, na které se chystá zaměřit skupina poslanců, senátorů a občanských aktivistů k ochraně seniorů.

Článek

Česká společnost stárne a seniorů přibývá. Lidé nad 65 let tvoří téměř pětinu obyvatel republiky. Podíl postupně poroste. S nějakou formou zneužití nebo psychické či fyzické šikany se přitom za život setká velký podíl z nich.

Více než čtvrt roku po odvysílání reportáží Seznam Zpráv Ve stínu Slunečnice v Poslanecké sněmovně vzniká pracovní skupina, která si klade za cíl prosazovat zavedení nových opatření přímo mezi zákonodárci.

Bezprostředně má prosadit hlavní body, které v péči o seniory formulovala ombudsmanka Anna Šabatová v pravidelných hodnotících zprávách. Kromě toho se na příštím setkání 27. dubna zaměří i na problém seniorů s bydlením.

„Na příštím jednání budeme řešit prioritizaci opatření z úřadu ombudsmana. A přitažení pozornosti k tomu, co by vláda neměla smést ze stolu,“ sdělila na pondělní tiskové konferenci členka skupiny Olga Richterová (Piráti).

„Nejdůležitější je zdůvěryhodnit proces podávání stížností. Zavést možnost nezávislého posouzení. Dokud nebudou mít stížnosti reálný dopad, nemůžeme čekat, že budou senioři chtít zneužívání řešit,“ rozvedla jeden z doporučených bodů ombudsmanky.

Skupina se dál soustředí i na dostupnost lékařské péče, kvalitu sociálních služeb i na boj se „šmejdy“, kteří zneužívají důvěřivosti starších lidí. Chce se zaměřit i na prevenci zneužívání seniorů v domovech i specializovaných zařízeních. A klade důraz na posílení jejich finanční gramotnosti i kritického myšlení.

„Šmejdi mnohdy zneužívají jejich důvěry a straší je tím, že je politici chtějí připravit o řidičské průkazy, volební právo a tak dále,“ doplnil ji pirátský kolega Tomáš Martínek.

Iniciativu založila poslankyně ANO Monika Červíčková. V ní je stálá pětičlenná sestava zákonodárců, senátory v ní zastupují Marek Hilšer (STAN) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

„Jsou v ní namícháni zástupci koalice, opozice i lidí z praxe,“ vylíčila Červíčková. V týmu jsou i zástupci organizací Život 90, Asociace poskytovatelů sociálních služeb nebo nadace Krása pomoci.

Skupina se má setkávat přibližně jednou za dva měsíce, nejbližšími tématy bude bydlení a jeho provázanost s dostupností, osobní asistence a inspirace českého prostředí zahraničím.

Podle Červíčkové by výsledkem měla být nejen snaha upoutat mediální pozornost, ale i vytvářet podněty ke změnám a případné pozměňovací návrhy k chystaným zákonům, které bude projednávat Sněmovna.

„Jsme v polovině volebního období. Na velké novelizace to nebude, toho jsme si vědomi.“

Podle Jana Lormana z organizace Život 90 je potřeba posílit respekt ke stáří a k názorům lidí ve vyšším věku. O pomoc si obvykle sami neřeknou. Obávají se, že by se jejich situace pak ještě zhoršila. Často si také příkoří, která zažívají, kladou za vinu, popsal Lorman.

„Česko na tom není jinak než okolní státy. Dvě třetiny seniorů se někdy setkaly se zneužíváním,“ uzavřel Lorman.

Reklama

Doporučované