Hlavní obsah

Šikanu seniorů budou řešit lidovci. V reportážích uvázli jejich lidé

Foto: Profimedia.cz

Situací seniorů v Domově Slunečnice se bude zabývat lidovecký poslanecký klub.

Reklama

Slunečnice je jenom vrchol ledovce, upozorňuje lidovecká poslankyně Golasowská.

Článek

Důstojné stáří bylo před dvěma lety jedním z volebních hesel sociálních demokratů. Jak odhalily reportáže Seznamu v posledních dnech, jsou případy, kdy se život seniorů tomuto heslu ani nepřibližuje. Sociálnědemokratická ministryně Jana Maláčová se po investigativní sérii, která ukázala, jak jsou v ostravském domově důchodců Slunečnice ponižováni klienti očividně přepracovaným personálem, již přislíbila rychlá opatření, včetně změny zákona.

Nově se budou odhaleními zabývat také lidovci. Zjištění, která Seznam přinesl, se totiž křesťanských demokratů týkají personálně. Právě jejich zástupce – Zbyněk Pražák – má v rámci ostravské radnice z pozice náměstka primátora na starosti otázku sociálních věcí společně se zdravotnictvím a volnočasovými aktivitami. „Z výsledků našich kontrol vyplývá, že to není žádný domov hrůzy. Nemohu sice vyloučit selhání jednotlivců v konkrétní situaci. Ale vylučuji, že by šlo o plošný či systémový problém,“ reagoval po odvysílání reportáže náměstek tento týden.

A ředitel domova Slunečnice Radek Baran v minulosti dvakrát za lidovce kandidoval do zastupitelstva.

„Chci téma otevřít na poslaneckém klubu během tohoto týdne. Budu se zajímat, jak se to bude dál řešit,“ řekla v pondělí Seznamu lidovecká moravskoslezská poslankyně Pavla Golasowská.

„Slunečnice je jenom vrchol ledovce. Je třeba se k tomu postavit systémově, bavit se o tom, jak jsou pečovatelé ohodnoceni, jestli fungují supervize,“ doplnila Golasowská s tím, že se kvůli tématu chystá interpelovat i ministryni práce Janu Maláčovou.

Koncem minulého týdne se pro Seznam vyjádřil i primátor Ostravy Tomáš Macura. Město je totiž zřizovatelem domova pro seniory Slunečnice a má tak na chod zařízení přímý vliv.

„Rozhodně nebudeme nic zlehčovat nebo uklízet pod koberec, na straně druhé nechceme unáhlenými a nepodloženými kroky ublížit poctivým sociálním pracovníkům, kterých je i v Domově Slunečnice drtivá většina,“ uvedl v pátek primátor Ostravy.

Reportážní cyklus Seznamu s názvem Ve stínu Slunečnice přinesl závažná svědectví o tom, jak pečovatelky na prvním oddělení domova Slunečnice přistupují k seniorům z pozice moci a zacházejí s nimi nedůstojným způsobem.

Reklama

Doporučované