Hlavní obsah

Síla a jednota. Čína uspořádala obří námořní cvičení

Čína uspořádala velké námořní cvičení.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Cvičení čínského lidového námořnictva mělo ukázat sílu čínské armády. Zároveň mělo za úkol zastrašit několik okolních zemí a stvrdit nárok na Jihočínské moře.

Článek

Čínský ministr obrany oznámil, že Čína uspořádala obrovské vojenské námořní cvičení na západě Jihočínského moře. Manévrů se zúčastnilo nejméně deset tisíc vojáků, dále 48 námořních plavidel a 76 stíhaček, uvedlo ministerstvo. Čínský prezident Si Ťin-pching cvičení pozoroval z paluby čínského torpédoborce. V následném projevu vyzval k modernizaci čínského námořnictva na světovou úroveň.

Masivním námořním cvičením chtěla Čína zastrašit jednak stěžovatele v podobě okolních zemí, jednak chtěla demonstrovat svou sílu Spojeným státům. Čínské lidové námořnictvo tímto posílá zprávu o tom, že tu je a také tu zůstane, uvedl pro CNN Collin Koh, výzkumný pracovník námořní obrany na S. Rajaratnamské škole mezinárodních studií.

Jihočínské moře je už dlouho předmětem sporu asijských zemí. Čína si na něj nárokuje výsostné právo, přičemž ignoruje nároky Filipín a Vietnamu. Jihočínské moře také často navštěvuje armáda Spojených států, která tuto oblast považuje za mezinárodní vody.

Dalším státem, který chtěla Čína cvičením zastrašit, je Tchaj-wan. Ten plánuje námořní cvičení na příští týden. I toto ohlášené cvičení přispívá k eskalaci napětí.

Spojené státy, které jsou dodavatelem vojenské technologie do Tchaj-wanu, minulý týden oznámily, že podpoří výrobu ponorek právě pro Tchaj-wan.

V březnu prezident Trump podepsal zákony, které zlepšují možnosti cestování mezi Tchaj-wanem a Spojenými státy. Čínský prezident na to reagoval projevem na čínském národním kongresu, kdy upozornil, že nikdo nebude Čínu rozdělovat.

Reklama

Doporučované