Hlavní obsah

Síla hlasu dokáže ovládat počítače. Handicapovaným lidem dává samostatnost

Síla hlasu dokáže ovládat počítače. Handicapovaným lidem dává samostatnost.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Počítače nás mohou poslouchat, aniž bychom museli pohnout rukou. K ovládání totiž stačí síla lidského hlasu a řeči. A právě to je důležité pro handicapované lidi. Ti by se neobešli bez softwaru, který převádí řeč na povely, pomocí nichž mohou ovládat celý počítač.

Článek

Možnost, jak komunikovat s počítačem hlasem, objevili odborníci z Technické univerzity v Liberci ve spolupráci se zakladatelkou a předsedkyní spolku Silou hlasu Ditou Horochovskou. Ona sama dříve mohla pohybovat alespoň jednou rukou, ale i o tuto hybnost přišla. Nevzdávala se a hledala řešení, jak s tímto handicapem žít co nejkvalitněji.

„Jako první fungoval prototyp, který měl sloužit pouze k ovládání strojů a vlastně odborníky z Technické univerzity nenapadlo, že by to mohlo pomáhat handicapovaným lidem. Až po spojení se mnou mi nainstalovali tu verzi, která tehdy existovala,” říká Dita Horochovská.

Přestože první prototyp uměl jen pár povelů, pro Ditu to byla velká životní změna. „Pro mě to bylo něco neuvěřitelného, najednou se mi otevřel ten zavřený svět a byla jsem samostatná,“ vysvětluje Dita Horochovská.

Dita své zkušenosti předává dál a pomáhá školit další handicapované. Více se o této úžasné ženě a Síle hlasu dozvíte ve videu nad článkem.

Jde o rozhovor pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované