Hlavní obsah

Síla lásky převáží nad nenávistí, řekl princ William přeživším útoku na mešity

Princ William navštívil mešity, na které útočil australský extremista.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Princ William na Novém Zélandu zastupuje svoji babičku, královnu Alžbětu II. Spolu s novozélandskou premiérkou Ardernovou zavítal i do nemocnice, kde se stále část zraněných zotavuje po útoku z poloviny března.

Článek

Britský princ William se v pátek na návštěvě Nového Zélandu setkal s lidmi, kteří přežili nedávné teroristické útoky na dvě mešity ve městě Christchurch. William popsal, jak ho zpráva o tom, že útočník v polovině března povraždil 50 muslimů, zasáhla a promluvil také o svých zkušenostech se ztrátou svých blízkých. Všem přeživším atentátu vyjádřil podporu a muslimskou obec v Christchurch pochválil za její následný postoj.

„Novozélanďané, obyvatelé města Christchurch, naše muslimská komunito a všichni, kdo se postavili na vaši stranu. Stojím za vámi ve vděčnosti za to, co jste naučili svět v posledních týdnech. Stojím za vámi v optimismu ohledně budoucnosti tohoto skvělého města. Stojím za vámi ve smutku kvůli těm, které jsme ztratili, a v podpoře těm, kteří přežili. Stojím za vámi také v pevném přesvědčení, že síla lásky vždycky převáží nad silami nenávisti,“ prohlásil vévoda z Cambridge před zhruba 160 přeživšími v mešitě Al Noor.

Před návštěvou mešit v Christchurch v pátek William zamířil do místní nemocnice, aby se setkal se zraněnými přeživšími atentátů. Ve čtvrtek spolu s novozélandskou premiérkou Jacindou Ardernovou navštívil dětskou nemocnici Starship Children's Hospital v Aucklandu, kde se nedávno probudila z kómatu pětiletá Alen Alsatiová. Stejně jako její otec utrpěla zranění při útocích v Christchurch.

Kensingtonský palác na Twitteru zveřejnil fotografie a video z návštěvy nemocnice. William seděl na okraji lůžka obklopen příbuznými malé pacientky. Dívka se ho zeptala, zda má dceru. „Ano, jmenuje se Charlotte. Je zhruba ve tvém věku,“ odpověděl princ William.

William přiletěl na dvoudenní návštěvu Nového Zélandu ve čtvrtek. Zastupuje tu svou 93letou babičku, britskou královnu Alžbětu II., která je hlavou i novozélandského státu.

Reklama

Související témata:

Doporučované