Hlavní obsah

Síla pandemie stoupá. Situace je mnohde strašidelná, varuje Prymula

Foto: Profimedia.cz

Že budou v Česku nadále vznikat ohniska koronaviru, je podle Romana Prymuly jasné. Musí se ale rychle eliminovat.

Reklama

Svět je stále ve stoupající fázi pandemie, upozorňuje epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Článek

Mnohé státy po celém světě zažívají v těchto dnech nepříjemné a znepokojivé déjà vu. Po rozvolnění protiepidemických opatření dochází k velkým nárůstům nakažených covid-19 - a to včetně těch, kdo potřebují intenzivní péči, i těch, které už nejde zachránit.

„Pandemie neodeznívá. V Česku si národ začal myslet, že když jsme tím prošli jednoduše, tak je všechno pryč. Ale není, ještě není konec. Když se podíváte na celková čísla - zatím pořád jdou přírůstky nahoru a svět je ve stoupající fázi. Byť je to zejména Asie - Indie a další země, Severní Amerika a Latinská Amerika. Nicméně jak se to po světě vlní, tak to zase může přetéct do Evropy. Ukazuje se totiž, že jsou protilátky velmi krátkodobé a vize, že by se podařilo promořit třeba celou republiku a tím být chráněni, je nesmyslná. Protilátky tak dlouho nevydrží,“ popsal pro Seznam Zprávy epidemiolog Roman Prymula.

Situace se v posledních dnech zdramatizovala například ve Spojených státech amerických. Prudkému nárůstu počtu nemocných v posledních dnech čelí hlavně na jihu a západě země. Jen za čtvrtek USA zaznamenaly přes 77 300 případů koronavirové nákazy, což je nejvyšší denní bilance od začátku pandemie nejen ve Spojených státech, ale i ve světě. Ještě v červnu byl přitom denní nárůst na 28 tisících.

Některé nemocnice v zemi hlásí akutní nedostatek lůžek intenzivní péče, ale i personálu a přístrojů. Podle CBS News už kapacity dochází i v márnicích. Situace tak připomíná tu, ve které byla například Itálie v jarních měsících, kdy se tam nákaza rychle rozšířila.

Problémy ale hlásí i další státy. Denní nárůst nemocných v Izraeli už dávno překonal takzvanou první vlnu. Na přelomu března a dubna denně přibývalo několik set, respektive až 700, potvrzených případů denně. Vláda proto začala veřejný život oživovat. Dnes ale musí jít zcela opačným směrem a veřejné prostory opět uzavírá. Jen za čtvrtek přibylo skoro 1900 nových případů nákazy. Rekordní čísla hlásí i Brazílie nebo Indie.

Podle epidemiologa Romana Prymuly je i kvůli takovým zprávám zcela zřejmé, že je stále nutné mít se na pozoru.

Nárůst kontaktů

„To, co se děje v USA, je až strašidelná situace a nechápu, že to k ní nechali dojít. Může nastat, že systém zahltí jedinci, kteří jsou starší a mají množství komorbidit - jsou na ventilátoru třeba tři týdny a potom umřou, zároveň ale ventilátor může potřebovat člověk, kterému je 25, a nedostane se na něj. Kvůli tomu se mu zhorší saturace kyslíkem - a je dobře popsáno z Číny i Itálie, že zhruba po třech dnech nízké saturace už člověka nezachránili ani na jednotce intenzivní péče,“ popsal odborník.

„V některých zemích je to opravdu apokalypsa, protože ten systém už nemá rezervní kapacity - podívat se můžeme třeba na Arizonu,“ dodává.

Že ke zhoršení situace v různých koutech světa došlo právě kvůli rozvolnění protiepidemických opatření, je podle něj nesporné. Striktní pravidla totiž mimo jiné vedla k tomu, že se dramaticky omezil mezilidský kontakt. Člověk tak byl mnohem méně exponován nákaze než v současné době, kdy je kontaktů dramaticky více.

„Podle toho, jak se kontakty trasovaly - byla doba, kdy měli lidé třeba jeden kontakt, případně tři nebo čtyři. Teď je to v řádu desítek, i mnoha desítek. Je tedy vidět, že riziko narostlo třeba desetkrát i víckrát,“ míní epidemiolog.

Nutné je podle něj nyní ohniska v Česku rychle eliminovat, aby se z nich nákaza nešířila dál. „Nicméně, že budou vznikat, to je jasné. Dovolenková sezona k tomu trochu přispěje,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Doporučované