Hlavní obsah

Šílené krávy, všechno nejlepší k MDŽ vám přeje prezident

Foto: Seznam Zprávy

Miloš Zeman + MDŽ = trapas.

Reklama

Článek

Pražským hradem zněl humor prvobytně pospolné společnosti. Poslechněte si nebo čtěte glosu Lucie Stuchlíkové.

Miloš Zeman v neděli slavil sedm let na Hradě. Výročí mu jako každoročně vyšlo na Mezinárodní den žen. V projevu varoval před strachem z koronaviru. Když hovořil o všemožných nemocech, které nás v rozporu s očekáváním nakonec nevyhubily, neodpustil si vtípek právě směrem k ženám.

„Začalo to z Velké Británie, promiň, Kačenko, nemocí šílených krav, samozřejmě čtyřnohých,“ pravil prezident ke ztichlému sálu.

A aby opravdu nikomu neuniklo, že pointa vtipu je v narážce na krávy dvounohé, tedy ženy, připomněl ho Miloš Zeman ještě jednou v závěru svého projevu.

„Všechny přítomné ženy pěkně prosím, promiňte mi moji poznámku o nemoci šílených krav. Já jsem to tak zle nemyslel,“ uzavřel prezident.

Zároveň ženám k MDŽ poblahopřál a Alex Mynářová dostala kytku, asi aby nebyla smutná, že má manžela v karanténě. Že k sobě gratulace a vtipy o kravách moc nejdou? To Miloši Zemanovi nevadí. Podobně rozporuplné výroky u něj nejsou nic výjimečného.

Jednou odsoudí burky jako symbol podřízeného postavení žen. Podruhé pronese, že ty ošklivé by se měly zahalovat od hlavy až k patě. Z hezkých dívek by prý naopak závoje osobně strhával.

Islám podle Zemana činí z žen nesvéprávné bytosti. Zároveň si ale pochvaluje, že jim znemožňuje sednout za volant. A správná partnerka by podle prezidenta – jak alespoň popřál hokejistovi Jaromíru Jágrovi – měla být hodná, poslušná, dlouho vydržet a být levnější než trysková stíhačka.

Tahle hra se slovy má jednu výhodu, ať už ji hraje hlava státu při oficiálních příležitostech, nebo chlapi v hospodě. Vždycky je možné se tvářit, že je to vlastně jen takový bonmot, vtip a že jste to – slovy prezidenta – mysleli zle jenom trochu. A když se ženy stejně moc nesmějí? Tak pořád můžete říct, že jsou to šílené krávy. Tak všechno nejlepší k MDŽ.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku.

Každý den v sekci Audio.

Reklama

Doporučované