Hlavní obsah

Šílené, říká dokumentaristka. Sebevražedkyně s sebou vzala do akce i roční dítě

Svět bez obalu: hostem je dokumentaristka Jana Andertová.

 

Reklama

Česká fotografka, kameramanka a dokumentaristka Jana Andertová strávila osm měsíců v iráckém Mosulu a okolí. Byla v první linii bojů, které o toto město držené Islámským státem svedla irácká armáda.

Článek

Její reportáže odvysílaly stanice CNN, BBC nebo také Spiegel TV. A krátké video, které v Mosulu natočila, teď bylo nominováno i na prestižní cenu Czech Press Photo.

„Je těžké říct, která situace, kterou jsem tam zažila, byla nejnebezpečnější, protože jich bylo mnoho,“ říká Jana Andertová, která většinu času žije v Holandsku.

„Když jsem natáčela, tak vedle mě třeba spadl granát z minometu. Ale naštěstí nevybuchl a ten samý den na nás najelo auto, které Islámský stát používal k sebevražedným útokům. Vybuchlo asi 25 metrů od nás. Tehdy tam zahynulo asi 35 vojáků. Ale vlastně každý den tam byl nebezpečný. Ale člověk se nakonec tomu všemu přizpůsobí a čím déle tam je, tak mu to přijde normální. Příběh, který se mě asi nejvíce dotkl, patřil ženě - sebevražedné atentátnici, která se rozhodla, jestli zabije při útoku i své roční dítě. Sice jsem u toho nebyla, protože jsem tam přijela později. Je to ale strašné, když si s sebou vezmou i děti, které nemají na výběr. Šílené,“ říká na závěr rozhovoru česká kameramanka a fotografka.

Reklama

Související témata:

Doporučované