Hlavní obsah

„Šílenství a podvádění," napsala Navrátilová o transgender sportovkyních a strhla pozornost médií

Bývalá wimbledonská šampiónka Martina Navrátilová by proti transgender soupeřce hrát nechtěla.Video: Tereza Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Je to šílenství a je to podvádění”. Tak se vyjádřila bývalá wimbledonská šampiónka Martina Navrátilová směrem k transgender sportovkyním, které soutěží na ženských turnajích. Sama by proti nim hrát nechtěla. Svými názory vzbudila pozornost zahraničních médií i lidskoprávních organizací.

Článek

Už loni v prosinci bývalá světová tenisová jednička Martina Navrátilová na svém Twitteru kritizovala účast transgender žen na ženských turnajích. „Nemůžete jen sama sebe prohlásit za ženu a najednou soutěžit proti ženám. Musí existovat nějaké standardy, a to, že má někdo penis, ale soutěží se ženami, do nich rozhodně nezapadá,” napsala tenistka na sociální síti.

Po kritizovaném tweetu Navrátilová o tématu mlčela, dokud neprovedla detailní průzkum dané problematiky. Nyní na blogu britského listu Sunday Times uvedla, že se její názory po průzkumu „jen posílily”.

„Budu argumentovat na úplně základní rovině: Muž se může rozhodnout být ženou, bude užívat hormony, pokud to daná sportovní organizace vyžaduje, poté vyhraje všechny soutěže, možná si i vydělá nemalé peníze. Jenže pak se rozhodne, že změní své rozhodnutí, protože třeba bude chtít mít vlastní děti,” píše na blogu Navrátilová.

„Je to šílenství a je to podvádění,” píše dál bývalá tenistka a uvádí, že ráda jakkoliv podpoří transsexuální ženu, ale hrát by proti takové soupeřce nechtěla. Není to podle ní spravedlivé.

Navrátilová se už před lety otevřeně přihlásila ke své lesbické orientaci. Sama je bojovnicí za práva homosexuálů. Také proto mnohé zaskočil její postoj k transgender osobám ve sportu. Za své poznámky směrem k transgender osobám si tak odnesla kritiku ze strany lidskoprávních organizací. „Byli jsme velmi otřeseni, když jsme zjistili, že Martina Navrátilová je transfobní,” napsala na Twitteru skupina Trans Reality. Skupina argumentuje tím, že „pokud by měly trans ženy ve sportu výhodu, proč nezískávají zlaté medaile jen ony?”.

Podle pokynů Mezinárodního olympijského výboru z roku 2016 mohou transgender muži soutěžit bez omezení, zatímco transgender ženy musí prokázat sníženou hladinu testosteronu pod mezním bodem nejméně rok před prvním zápasem. Podle předchozích norem z roku 2003 museli transsexuální sportovci podstoupit chirurgický zákrok, po kterém následovaly nejméně dva roky pod vlivem hormonů, aby mohli soutěžit. Předpis snížení hladiny hormonů, který přejala většina sportů, ale podle Navrátilové problém nevyřeší.

Bývalá tenistka v textu kritizuje také kanadskou transgender cyklistku Rachel McKinnonovou, která si loni v říjnu připsala vítězství v mezinárodní cyklistické soutěži UCI Masters Track World Championships 2018. „McKinnonová měří přes 180 cm a váží 90 kilogramů. Má zjevně mnohem větší množství svalové hmoty než soupeřky,” komentuje Navrátilová. McKinnonová se proti názorům tenisky ohradila.

Na názory Navrátilové reagovala také LGBT organizace Stonewall. Podlé té by měl být „sport otevřený všem, včetně trans lidí”.

Reklama

Doporučované