Hlavní obsah

Šílenství odborů, říká ředitel. Strmý růst mezd dostává firmy pod tlak, přicházejí o zisk

Poslechněte si, co si o růstu mezd myslí ředitel Motor Jikov Miroslav Dvořák.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ziskovost českých firem klesá a je aktuálně nejnižší za celou dobu sledování od roku 2005.

Článek

V příjemném překvapení, které ráno vyslal do éteru Český statistický úřad ve zprávě o stavu české ekonomiky, se skrývá jedna nášlapná mina.

Prudký růst mezd z posledních měsíců připravuje tuzemské firmy o podstatnou část zisku. Takzvaná ziskovost, kterou ČSÚ sleduje od roku 2005, je od té doby vůbec nejnižší, dostala se na 46,3 procenta.

V eurozóně je míra ziskovosti kolem 40 procent.

Je to samozřejmě jen jedna strana mince, protože pokud byste oslovili zaměstnance, pak jejich pohled na výrazně vylepšené výplatnice bude opačný než u šéfů firem. Jenže otázka zní: jak dlouho se tak dramatický nárůst mezd dá vydržet? Firmám například ubývá prostředků na investice a rozvoj.

Například výrobci automobilů tvoří v Česku čtvrtinu celého průmyslu. Zaměstnávají 670 tisíc lidí a do ciziny posílají 23 procent českého exportu. Na jejich čtvrteční prezentaci nazval Miroslav Dvořák, generální ředitel Motor Jikov, tlak na růst mezd „šílenstvím odborů“. „Nemám z něj radost, je to nelogické, zatěžuje nás to neúnosně – spolu s dalšími věcmi,“ uvedl Dvořák.

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera, kterého citovala agentura ČTK, je pokles ziskovosti do velké míry způsoben mzdovými náklady. V prvním čtvrtletí podnikům meziročně vyskočily náklady na zaměstnance o 7,7 procenta.

Málo lidí, vyšší mzdy

Tlak na růst mezd ale není dán jen tím, co činí odbory. V Česku je akutní nedostatek pracovních sil, zejména kvalifikovaných, a ten je dalším faktorem, který odměny za práci žene nahoru.

Anketa

Kolik berete měsíčně hrubého?
do 20 tisíc korun
25,1 %
20-30 tisíc korun
26,4 %
30-40 tisíc korun
19,6 %
40-50 tisíc korun
12 %
nad 50 tisíc korun
16,9 %
Celkem hlasovalo 189513 čtenářů.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 7,4 procenta na 32 466 korun, oznámil už dříve Český statistický úřad. Průměrná mzda v Česku se nepřetržitě zvyšuje od začátku roku 2014. Dvě třetiny zaměstnanců ale pracují za menší než průměrnou mzdu.

Nejvyšší mzdy byly podle statistiků v peněžnictví a pojišťovnictví, kde průměrná mzda dosáhla 59 869 korun. Naopak nejméně si vydělali lidé pracující v pohostinství, stravování a ubytovacích službách. Jejich průměrná mzda v úvodním čtvrtletí byla 19 121 korun.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly růst mezd pomáhá i firmám. Lidé pak utrácejí za jejich výrobky, řekl Středula v reakci na květnový sněm Hospodářské komory. „Produktivita práce roste výrazně pomaleji než mzdy. Firmy dosud kompenzovaly růst mezd ze svého zisku. To již nebude plošně možné,“ upozornil mluvčí komory Miroslav Diro.

Reklama

Doporučované