Hlavní obsah

Šilhavý, Souček a spol. inkasovali za Euro a kvalifikaci takřka 200 milionů

Foto: Profimedia.cz

Trenér Jaroslav Šilhavý (v bílém) na začátku tréninkové jednotky českého týmu v Baku, před čtvrtfinále turnaje Euro proti Dánsku.

Reklama

Do srdcí si čeští fotbalisté na turnaji Euro zapsali sportovní zážitek i čtvrtfinálový úspěch. Škodné nezůstaly ani jejich peněženky. I s odměnami za kvalifikaci a postup na turnaj inkasoval tým a trenéři celkem 194 milionů korun.

Článek

Turnaj Euro se měl původně odehrát v roce 2020. Kvůli pandemii ho UEFA odložila o rok, na letošní léto. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého postoupil až do čtvrtfinále, ve kterém v Baku podlehl celku Dánska.

To se stalo 3. července. Až o čtvrt roku později, konkrétně 5. října, projednal výkonný výbor Fotbalové asociace ČR vyúčtování turnaje.

„Příjmy byly vyčísleny částkou 441 milionů korun, celkové výdaje pak tvořily 381 milionů. Rozdíl ve výši 60 milionů korun bude využit na dofinancování mládežnických reprezentací,“ informoval Petr Fousek, předseda FAČR.

Reportér Seznam Zpráv se pokusil o hlubší pohled do vyúčtování turnaje. Z něj mimo jiné vyplývá, jak byl v souvislosti s turnajem Euro 2020 odměněn reprezentační A-tým. Tedy hráči, trenéři a realizační tým.

Za kvalifikaci a postup na turnaj zinkasovali tito lidé celkem 111 milionů korun, za účinkování na samotném turnaji pak 83 milionů korun. Dohromady jde o 194 milionů. Jinými slovy: ze 441 milionů, jež tvořily celkové příjmy FAČR z turnaje a s ním souvisejících aktivit, se celkem 43 procent této částky přesunulo na účty reprezentantů, jejich trenérů, masérů, kustodů a dalších členů realizačního týmu.

Nejpřehlednější bude, když si příjmové i výdajové položky projdeme podrobněji.

Do kolonky Příjmy zahrnul Libor Kabelka, finanční ředitel FAČR, celkem 3 základní položky. Příjem od UEFA činí 376 milionů korun, příjem z ticketingu 59 milionů a partnerské bonusy vynesly FAČR 6 milionů korun. To dává dohromady celkový příjem 441 milionů korun.

Co se týče ticketingu, tedy příjmu za prodej vstupenek, jde o příjem 56 milionů korun za kvalifikaci a 3 miliony za závěrečný turnaj. Celkem tedy 59 milionů korun.

Partnerské bonusy jsou finanční prémie, které sponzoři reprezentace vyplatili na základě svých smluvních vztahů se STES, dceřinou obchodní firmou FAČR. Tyto smlouvy počítaly právě s prémiovým doplatkem za postup na Euro. A tento doplatek činil v úhrnu celkem 6 milionů korun.

Nejzajímavější příjmová položka přichází z účtů UEFA, tedy Unie evropských fotbalových asociací, která Euro pořádá.

UEFA původně slibovala víc

Za postup na turnaj vyplatila UEFA každé ze 24 národních asociací, jejichž týmy postoupily na Euro, vždy 9,25 milionu eur. To je při dnešním kurzu přibližně 236 milionů korun. To byla první splátka, kterou po postupu na turnaj obdržela i Fotbalová asociace ČR. A to ještě pod vedením předsedy Martina Malíka.

Jak známo, těsně před náhradním termínem Eura, tedy v červnu 2021, došlo v rámci FAČR k „převratu“. Novým předsedou se stal Petr Fousek a ve výkonném výboru se objevili i zástupci F-evoluce.

V průběhu Eura už tedy české fotbalisty povzbuzoval nový předseda Petr Fousek. A sledoval přitom pochopitelně i pomyslný účet, na který reprezentanti svými úspěchy připisovali další položky. Konkrétně ve skupině 1 milion eur za výhru nad Skotskem a poloviční sumu za remízu s Chorvaty. Účast v osmifinále s Nizozemci byla od UEFA honorována sumou 1,5 milionu eur, za čtvrtfinále s Dány přihodila UEFA ještě o milion eur více.

Bonusy od UEFA za výsledky uhrané českým týmem na turnaji činí tedy celkem 5,5 milionu eur, to znamená zhruba 140 milionů korun.

V součtu s 236 miliony, které přineslo už předtím vyplacené startovné, tedy odměna od UEFA za postup na turnaj, se dostaneme k částce 376 milionů korun, kterou FAČR vykazuje jako celkový příjem od UEFA.

Kdyby nepřišla pandemie, mohly být přitom příjmy i vyšší, kvůli ekonomickým ztrátám způsobeným odložením turnaje ale UEFA musela své původní plány přehodnotit. Jakým způsobem a o kolik, to najdete v této přehledné tabulce:

Přichází čas podívat se podrobněji na výdaje FAČR v rámci vyúčtování Eura. Jejich celkový úhrn byl vyčíslen sumou 381 milionů korun.

Jak k této částce na FAČR došli? Sečetli náklady na kvalifikaci ve výši 101 milionů, na závěrečný turnaj 54 milionů. Dále náklady na odměny týmu před Eurem, včetně prémií za postup, a to sumou 111 milionů korun. Na odměny týmu po Euru pak šlo 83 milionů.

Výdaje pak doplnili částkou 7 milionů za ticketing a 36 milionů korun poslali na účet Ligové fotbalové asociace (LFA). Tato povinnost vyplývá z rámcové smlouvy mezi FAČR a LFA a vyjadřuje podíl profesionální soutěže na reprezentaci.

Nečekané náklady? UEFA pomohla 11 miliony

Když všechny tyhle položky sečtete, dojdete k číslu 392 milionů. Chybí ale ještě jedna pomyslná účetní operace. Odečíst 11 milionů korun, které UEFA poslala na FAČR coby kompenzaci za nerealizované ubytování v Edinburghu. A nečekané náklady, jež FAČR nastaly s větším množstvím přeletů, než s jakým se původně počítalo.

Na vysvětlenou: český tým měl v průběhu Eura bydlet v oblasti Edinburghu, už si tam zajistil hotelovou kapacitu. Ale od této varianty se pak muselo ustoupit. Protiepidemická opatření ve Skotsku byla totiž nastavena natolik specificky, že týmu hrozilo velké nebezpečí. Při každém jednotlivém pozitivním testu na covid-19 hrozilo uvalení karantény na celý český tým. A to by prakticky znamenalo nutnost odstoupit z turnaje.

Toto riziko Češi odmítli podstoupit, a tak k utkáním ve skupině, jež se hrála v Glasgow a Londýně, létali z Prahy, kde také nocovali. Navýšené náklady, které tak vznikly, tedy UEFA kompenzovala sumou 11 milionů korun. Kvůli jednáním o tomto doplatku se mimochodem odkládalo celkové vyúčtování Eura až do začátku října.

Výdaje FAČR spojené s Eurem 2020 si přehledně a strukturovaně můžete prohlédnout zde:

Výdaje na kvalifikační období se rozpadají na částky za ubytování, dopravu a pronájem stadionu i dalších tréninkových ploch. Nebo za pořadatelskou a bezpečnostní službu.

Podobné je to v období závěrečného turnaje. Například zápasové aktivity a fanzóna přišly na 2 miliony, pronájem stadionu a tréninkových ploch na 1,3 milionu, pořadatelé a bezpečnostní služba na 0,8 milionu.

Největší výdajovou položkou jsou každopádně prémie a odměny pro samotnou reprezentaci. Podle jakého klíče se k sumám došlo? „Částky byly vypočítány dle schválených prémiových řádů za kvalifikační utkání, postup a účast na závěrečném turnaji,“ odpověděl obecně Michal Jurman, mluvčí fotbalové asociace.

Podle informací Seznam Zpráv se předšampionátové příjmy rozdělily zhruba na třetiny. Jedna zůstala týmu, jedna připadla FAČR a jedna šla na úhradu nákladů. K tomu je třeba přičíst prémie za odehrané zápasy a uhrané body. Díky tomuto systému doputovalo k hráčům, trenérům a realizačnímu týmu před Eurem celkem 111 milionů korun.

A po šampionátu pak dalších 83 milionů. Tady se vzala v potaz částka zhruba 140 milionů korun, tedy odměny od UEFA, které reprezentanti na Euru uhráli za získané body a postupy. Suma se vydělila dvěma, půlka šla na konto FAČR a půlka na odměny členů týmu, který navíc dostal ještě speciální prémii 10 milionů korun. To vše proběhlo s dalšími nuancemi, jež se úplně do detailu rozkrýt nepodařilo, nicméně výsledkem byla suma 83 milionů korun, kterou si za úspěch na Euru rozdělili trenéři, hráči a členové realizačního týmu.

„Peníze rozděloval standardně trenér a manažer reprezentačního týmu v souladu s platnými prémiovými řády,“ uvedl Jurman. Kdo kolik konkrétně dostal, to prozradit nechtěl. „Jde o interní informaci, která podléhá vzájemné dohodě všech stran o mlčenlivosti.“

Historicky platilo, že trenér bere dvojnásobnou částku oproti nejlepším hráčům.

Peníze už by měli mít účastníci Eura na účtech. „Naprostá většina částek již byla uhrazena dle přijatých faktur,“ uvedl mluvčí asociace.

Reklama

Doporučované