Hlavní obsah

Silné deště a sesuvy půdy si v Jihoafrické republice vyžádaly více než 50 mrtvých

Silné deště a sesuvy půdy ochromily provincii KwaZulu-Natal v JAR.Video: Reuters

 

Reklama

Mezi oběťmi počasí jsou i děti, záplavy trvají už několik dnů a vydatné deště neustávají. Vláda poskytne finance na obnovu domů, které záplavy poškodily.

Článek

Jižní a východní část Jihoafrické republiky postihly silné deště, doprovázené záplavami a sesuvy půdy. Více než tisíc lidí muselo opustit své domovy, země hlásí přes 50 mrtvých. Mezi nejvíce postižené oblasti patří přístavní město Durban v provincii KwaZulu-Natal. Podle BBC jsou mezi oběťmi i malé děti.

Silné deště v zemi trvají už několik dní, v pondělí v noci však přišel další vydatný lijak, na který místní úřady nebyly připravené. „Následkem byly záplavy, některé budovy byly podryty a zřítily se na lidi, některé lidi dokonce voda smetla,” komentoval situaci pro agenturu Reuters Lennox Mabaso, mluvčí místní samosprávy. Desítky lidí byly převezeny se zraněními do nejbližších nemocnic, zachránářské týmy stále prohledávají sutiny.

Deště mají v zemi pokračovat, jejich intenzita by se však do čtvrtka měla snižovat.

Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa postižené oblasti ve středu navštívil a vyjádřil soustrast pozůstalým obětí. „Bylo důležité přijet a podívat se na to, co se stalo. Vyjádřili jsme soustrast pozůstalým, nesmírně nás mrzí, co se zde stalo. Ztráta lidských životů není nikdy jednoduchá, zejména když přijde takto nečekaně,” řekl pro BBC Ramaphosa.

„To je zčásti to, o čem je změna klimatu, přírodní katastrofy udeří, když to nejméně očekáváme,” dodal Ramaphosa pro Reuters. Zároveň připomněl, že vláda Jihoafrické republiky poskytne postiženým adekvátní finanční pomoc při obnově jejich domovů.

Minulý týden se ve stejné provincii jako následek silných dešťů a větru zřítil při velikonoční mši kostel, v troskách zahynulo 13 lidí.

Reklama

Doporučované