Hlavní obsah

Mráz mění režim Hradní stráže. Kvůli rekordní zimě opustila své budky

Hradní stráž kvůli mrazům funguje v jiném režimu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mrazivé počasí zasáhlo nejen Českou republiku, ale i další evropské státy. V Česku byla největší zima v Rolavě v Krušných horách. Na Islandu jsou ale teploty nad nulou.

Článek

V noci na středu teplota pod nulu neklesla pouze na jihu Portugalska, Španělska, Itálie nebo Řecka. Mimo pevninskou Evropu se teplota vcelku překvapivě nad bodem mrazu drží také na Islandu. Na severovýchodě kontinentu nebyly výjimkou teploty sahající k minus dvaceti.

Pro části Skotska platí nejvyšší stupeň výstrahy

Nejvyšší možný stupeň výstrahy vyhlásili meteorologové pro některé části Skotska. Obyvatele odborníci varují před výpadky energií, dopravních sítí a také možným ohrožením na životě. Výstraha platí do čtvrtečních 10:00 skotského času. Podle Sky News v zasažených oblastech ve středu odpoledne a večer napadne až pět centimetrů sněhu za hodinu.

V Amsterdamu zamrzají vodní kanály

V amsterdamských vodních kanálech se objevuje led, na některých místech jsou kanály už z velké části zamrzlé. Podle turistického serveru iamsterdam.com městské kanály zcela zamrzly naposledy před šesti lety. Podle Sky News se ale i přes trvající mráz a sněžení většina obyvatel nizozemské metropole tradičně přepravuje na kolech.

Meteorologové varují před „velmi silným mrazem” v Olomouckém a Moravskoslezském kraji

Obyvatelé Olomouckého a Moravskoslezského kraje mají podle meteorologů počítat s velmi silným mrazem mezi středeční osmnáctou a čtvrteční desátou hodinou. Pro ostatní kraje platí ve stejnou dobu upozornění na silný mráz.

Na severovýchodě Česka bude v noci místy minus 19 °C

Mrazivé počasí bude v Česku pokračovat i v dalších dnech. Na severovýchodě země v následujících dvou nocích teploty klesnou až k minus 19 °C, na ostatních místech republiky by se v noci na čtvrtek měla teplota pohybovat mezi minus 12 a minus 16 stupni. V noci na pátek se očekávají teploty mezi minus 8 až minus 13 stupni. Noční mrazy by přes den měla nahradit teplota pohybující se kolem nuly, případně nad ní.

Počasí přerušilo vlakové spojení mezi Anglií a Skotskem

Společnost Virgin Trains, která provozuje rychlíky spojující Anglii a Skotsko, zrušila kvůli extrémnímu počasí všechny středeční cesty mezi severoanglickým městem Carlise a Skotskem. Carlise prochází trať, kterou na sever ostrova míří vlaky z Londýna nebo Manchesteru. Drážní společnost uvedla, že mrazy a sněžení silně zasáhly také další tratě směřující do Skotska.

Pro irský Dublin platí nejvyšší stupeň výstrahy

Nejvyšší stupeň výstrahy vydali irští meteorologové. Výstraha platí také pro hlavní irské město Dublin. V oblastech s výstrahou, kromě Dublinu se týká města Kildare a hrabství Louth, Wicklow a Meath, během noci napadlo až deset centimetrů sněhu. Meteorologové očekávají, že do středečního poledne se sněhová pokrývka dostane k pětadvaceti centimetrům.

U Baltského moře teplota klesla pod minus 20, německou dopravu ale mráz nekomplikuje

S mrazem se nadále potýká také Německo, u Baltského moře a v dalších oblastech teplota klesla až pod minus 20 °C. Extrémní teploty se ale podle německých policistů na rozdíl od jiných západoevropských států nepodepsaly na situaci v dopravě. Podle německých meteorologů je s mrazem třeba počítat i ve zbytku dne, postupně se ale začne od západu oteplovat.

V horských oblastech silnice pokryl sníh, tvoří se sněhové jazyky

České silnice jsou po další mrazivé noci většinou vymrzlé a holé. Na Moravě, Vysočině a horských oblastech ale mohou být části komunikací pokryté ujetou vrstvou sněhu. Kvůli nárazovému větru se také místy tvoří sněhové jazyky a závěje.

Mráz mohl v Evropě zabít přes dvacet lidí

Podle agentury AFP má mrazivé počasí v Evropě na svědomí více než dvacet obětí. Devět obětí podle agentury hlásí Polsko, pět Litva, čtyři Francie, dvě Rumunsko a jednu Itálie. Agentura také informuje o nejméně třech obětech v České republice. ČTK již dříve přinesla informaci, že jen v Moravskoslezském kraji mohlo vinou mrazů zemřít až šest lidí.

V Británii mráz komplikuje dopravu, Francie má to nejhorší za sebou

Podle nejnovějších předpovědí by v některých částech Velké Británie mělo napadnout až 40 centimetrů sněhu. Úřady řidičům doporučují, aby pokud možno nevyjížděli. Potíže má také letecká doprava, největší londýnské letiště Heathrow už zrušilo několik středečních letů. Se sněhem bojuje rovněž jižní Francie, výstraha platí pro 14 departementů. Noc na středu byla podle francouzských meteorologů nejchladnější této zimy. Během dne ale očekávají, že teploty směrem od jihu země začnou stoupat.

Mrazy v Česku. Nejnižší teplotu meteorologové naměřili v Krušných horách.Video: Seznam Zprávy

V Olomouckém kraji teploměry klesly pod minus 20 stupňů

Se silnými mrazy se potýká také Olomoucký kraj. Přestože teplota klesla až pod minus 20, v Jeseníkách na Šeráku meteorologové naměřili minus 22,1 °C, dlouhodobý teplotní rekord padl pouze na stanici v Luké. Tam naměřili minus 15,3 °C, dosavadní rekord z roku 2005 padl o necelý jeden stupeň.

Počasí v Česku v následujících dnech.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

Rekordní teplotu zaznamenala i Labská bouda

Labská bouda, Pec pod Sněžkou a Holovousy v Královéhradeckém kraji ve středu ráno naměřily rekordní teploty. Na Labské boudě zaznamenali meteorologové minus 21,1 °C, dosavadní rekord z roku 2005 stál na 16,7 stupních. Rekordy ze stejného roku padly také v Peci pod Sněžkou, kde ráno naměřili minus 18,5 °C, a Holovousích, tam teplota klesla na minus 13 °C.

V Moravskoslezském kraji zemřelo kvůli mrazům už šest lidí

V Ostravě kvůli nízkým teplotám v posledních dnech pravděpodobně umrzli tři bezdomovci, v celém kraji si počasí vyžádalo zřejmě šest obětí. Na Frýdecko-Místecku, kde teploty o víkendu klesly až k minus 20 stupňům, zemřela, pravděpodobně vinou mrazu, dvojice manželů ve věku 63 a 67 let.

Rekord noci patří Rolavě v Krušných horách

Nejnižší teplotu meteorologové na území České republiky naměřili v Krušných horách. Na Rolavě teplota klesla na minus 25,2 °C. Na většině stanicích se teploty pohybovaly mezi minus 15 a minus 20 stupni.

Teplotní rekordy padly také na Pelhřimovsku a ve středních Čechách

V Černovicích – Dobešově na Pelhřimovsku naměřili minus 17,4 stupně a rekord z roku 1963 mráz překonal o osm desetin stupně. V Košeticích rekord padl takřka o celé tři stupně, když teplota klesla na 17,4 °C. Ve středočeském Ondřejově u Prahy a Vavřinci-Žíšově na Kutnohorsku taktéž meteorologové přepsali historické záznamy. Ondřejov hlásil -15,1 °C a Vavřinec-Žíšov -14,8 °C, stávající rekordy v obou případech padly takřka o dva stupně.

Na Ostravsku nejspíš šest mrtvých kvůli mrazu

V Ostravě v posledních dnech pravděpodobně umrzli tři bezdomovci, v celém kraji podle dostupných informací připravil mráz o život zřejmě šest lidí. V noci na neděli pravděpodobně umrzli dva starší manželé nedaleko svého domova v Bocanovicích na Frýdecko-Místecku. „Nevíme, proč nedošli domů, ale noční teploty tu klesaly až k minus 20 stupňům,” uvedl starosta Bocanovic Martin Paduch pro deník MF Dnes. List napsal, že podle místních obyvatel se manželé ve věku 63 a 67 let v noci ze soboty na neděli vraceli z oslavy. Lidé je našli mrtvé ležet kousek od sebe.

Rekordní Krkonoše

V Královéhradeckém kraji ráno na Labské boudě v Krkonoších, v Peci pod Sněžkou a v Holovousích na Jičínsku padly teplotní rekordy pro 28. únor. Na Labské boudě bylo minus 21,1 stupně Celsia, dosavadní teplotní minimum tam bylo z roku 2005 a mělo hodnotu minus 16,7 stupně.

V Peci pod Sněžkou meteorologové naměřili minus 18,5 stupně a v Holovousích minus 13 stupňů. I na těchto stanicích pocházely dosavadní rekordy z roku 2005 a měly v Peci hodnotu minus 14,9 stupně a v Holovousích minus 12,8 stupně. V Holovousích se teploty měří 54 let, v Peci 48 let a na Labské boudě 36 let.

Kvůli mrazu se upravuje režim Hradní stráže

Na Pražském hradě kvůli rekordním mrazům upravili interval střídání Hradní stráže, hlásí reportérka Televize Seznam. Vojáci se mění každých 20 minut.

Spotřeba plynu stoupá skoro o třetinu

Aktuální mrazivé počasí významně zvyšuje spotřebu zemního plynu v Česku. Proti únorovému normálu je spotřeba v těchto dnech vyšší o 25 až 30 procent a činí 45 až 50 milionů metrů krychlových za den, řekl mluvčí společnosti innogy, největšího dodavatele plynu v Česku, Pavel Grochál.

Video: Meteorolog Petr Dvořák o teplotě na Sněžce:

Meteorolog Petr Dvořák o noci na Sněžce.Video: Redakce Seznam

Čtyři místa na jihu Čech zaznamenala rekordní mrazy

Meteorologové naměřili historická teplotní minima na čtyřech místech jižních Čech. Rekordně ve středu mrzlo na Táborsku, v Churáňově a u Blatné. Vůbec nejnižší teplotu na jihu Čech naměřili v Pohoří na Šumavě, kde teplota klesla na minus 22,3 stupně.

V regionech sněžilo, místy se tvoří sněhové jazyky

S čerstvou sněhovou pokrývkou musejí počítat obyvatelé Vsetínska, slabé sněžení zaznamenala také Vysočina nebo Olomoucký kraj. Vzhledem k neustávajícímu větru hrozí také tvorba sněhových jazyků. Právě východ země může očekávat nejhorší počasí.

Británie čeká nejmrazivější počasí za posledních 27 let

V některých částech Velké Británie se očekávají největší mrazy od roku 1991. Skotsko uzavřelo více než 400 škol. Na severozápadě Anglie napadne až 15 centimetrů sněhu. V Británii zatím při dopravních nehodách zapříčiněných počasím dosud zemřeli čtyři lidé.

Mráz zasáhl celou Evropu

S teplotami hluboko pod bodem mrazu bojovala v noci a ráno takřka celá Evropa. Výjimku tvořil jen jih a jihozápad kontinentu. Z ostrovních států se nad nulou držel kromě turistických středisek ve Středozemním moři také severský Island.

Reklama

Související témata:

Doporučované