Hlavní obsah

Silné stroje, adrenalin a velká fyzická náročnost, tak představuje motokros jezdec František Smola

Motokrosový jezdec František Smola.Video: Dominika Nováková, Seznam Zprávy

 

Reklama

František Smola patří mezi nejlepší české motokrosové jezdce. Závodí na mezinárodním mistrovství České republiky, ale účastní se i slovenského nebo německého mistrovství. Letos pojede i pár závodů mistrovství světa. Do Seznamu přijel i se svojí motorkou.

Článek

Motokrosové závody se jezdí na písku, hlíně nebo blátě na uzavřených tratích a s velkými skoky. „Jízda na mezinárodním mistrovství České republiky trvá třicet minut plus dvě kola k tomu, to je dost fyzicky náročné. Každý si řekne, že jenom sedíme na motorce a přidáváme plyn, ale určitě to tak není,” vysvětluje František Smola. Motokros je fyzicky náročný, nestačí na něj trénovat jízdu na motorce. Součástí plnohodnotného tréninku je i posilovna, kolo a běhání.

K adrenalinovému sportu patří i zranění. „Máme na sobě chrániče, ale i tak si člověk občas něco zlomí. Já osobně jsem měl největší zranění s levým předloktím, se kterým jsem marodil dva roky,” říká František Smola.

Čeští motokrosaři už mají za sebou závod mezinárodního mistrovství republiky v jihočeské Kaplici. „Tamní trať je hodně technicky náročná, těžká a s nebezpečnými skoky.  Všichni jsme jeli opatrně, abychom se nezranili.” Druhý závod českého mistrovství je v plánu 5. května v Pacově na Vysočině.

Celý pořad Slavní sledujte každý všední den od 19:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované