Hlavní obsah

Záplavy v Číně: Dvacetimetrová trhlina v přehradě straší město se sedmi miliony lidí

Záběry z postižených oblastí. Ulice měst se proměnily v dravé řeky.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

S neobvykle silnými dešti zasáhly střední Čínu také silné záplavy. Voda zaplavila celé čtvrti, a dokonce i metro.

Článek

Přívalové deště způsobily v některých částech centrální Číny rozsáhlé povodně. Ve městě Čeng-čou zemřelo od začátku záplav nejméně 12 lidí, uvedl server BBC News. Čínská armáda zároveň varovala, že zhruba u sedmimilionového města Luo-jang by se mohla „každou chvílí“ protrhnout poškozená přehrada.

Ve vodním díle se totiž kvůli silným přívalovým dešťům a bouřím objevila dvacetimetrová trhlina. Armáda na místo vyslala vojáky. Úřady zároveň varovaly, že voda stoupla na nebezpečnou úroveň v 16 vodních nádržích v regionu.

Úřady ve městě Čeng-čou mezitím uzavřely zaplavený systém metra, poznamenala agentura AFP s tím, že na sociálních sítích se objevila neověřená videa, na nichž jsou vidět pasažéři podzemní dráhy stojící na sedačkách v částečně zatopeném voze. Na jiných záběrech státní televize je pak podle ní vidět voda valící se prázdným nástupištěm metra.

Na videu kolujícím po sociálních sítích je možné vidět pasažéry, kteří stojí po pás ve vodě, zatímco za dveřmi dopravního prostředku divoce proudí voda. Podle webu BBC již záchranáři začali s pomocí uvězněným lidem, dosud se jich povedlo zachránit na 300. Podle čínských médií pak hladina vody v metru již klesla.

Che-nan je významným logistickým uzlem, doprava se v provincii ale zastavila, píše agentura Reuters. Dočasné omezení se týká jak vlaků, tak i dopravy na dálnicích nebo také letů. Oblast přibližně s 95 miliony lidí už podle některých médií eviduje mrtvé i pohřešované, přesná čísla však známá nejsou. Například list Global Times informuje nejméně o jedné oběti.

Více než 10 000 obyvatel provincie bylo podle agentury AP přemístěno do provizorních zařízení, kde jsou mimo ohrožení. Někteří pak tráví noc na svých pracovištích, jiní se zase ubytovali v hotelu. „Žiju v Čeng-čou celý svůj život a nikdy jsem nezažila tak silnou bouřku jako dnes,“ cituje AP Guirong Wangovou, manažerku restaurace v hlavním městě provincie. Ta plánuje přespat na gauči v práci, jelikož její sousedství je momentálně bez elektřiny.

Město Čeng-čou v blízkosti čínské Žluté řeky za úterý hlásí více než 200 milimetrů srážek během pouhé hodiny. Ničivé následky bouřek a záplav hlásí i další regiony. Takovým příkladem je město Ruzhou, kde se ulice změnily v řeky, které s sebou berou auta i jiná vozidla.

+1

Hrozbu představovala také stoupající hladina řeky Ji, která ohrožovala jeskyni Lung-men, zapsanou na seznamu světového dědictví UNESCO. Stejně jako toto historické místo se pak musel veřejnosti uzavřít i chrám Shaolin nedaleko hlavního města provincie.

Záplavy si připsaly také výbuch v továrně na hliníkové slitiny poté, co se do jejích prostorů dostala voda.

Záplavy jsou v Číně v letních měsících pravidelným jevem. V polovině měsíce spolu s přívalovými dešti sužovaly jihozápadní část země a oblast Pekingu. Někteří lidé se obávají, aby letošní vývoj událostí nekopíroval ty loňské nejhorší scénáře. Loňské povodně čínské úřady označovaly za nejhorší za 100 let.

Dopady povodní se postupně zhoršily v průběhu minulých let, a to kvůli rychlé urbanizaci Číny a globální klimatické krizi, píše britský list The Guardian. Změně klimatu někteří vědci připsali také ničivé záplavy v Německu z konce minulého týdne nebo extrémní vlnu veder, které čelila Kanada a severozápad Spojených států.

Reklama

Související témata:
Che-nan

Doporučované