Hlavní obsah

Záběry z místa: Silné zemětřesení v Indonésii stálo život téměř 40 lidí

Na ostrově během otřesů vypadl i proud. Situace je tedy co do počtu obětí a zraněných nepřehledná.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Indonéský ostrov Lombok navštěvovaný hojně turisty postihlo v neděli silné zemětřesení, které si podle agentur vyžádalo na 40 obětí na životech a desítky zraněných.

Článek

Agentura AP uvádí, že si zemětřesení na indonéském ostrově Lombok vyžádalo 39 obětí. Podle Reuters přišlo o život 32 lidí.

Vzhledem k výpadku proudu na většině ostrova Lombok je situace nepřehledná. Údaje o zraněných se stále shromažďují.

Otřesy měly intenzitu sedm stupňů a cítit byly i na sousedním ostrově Bali. Úřady vydaly varování před přívalovou vlnou tsunami, které však záhy odvolaly.

Letiště na ostrovech Lombok a Bali podle Reuters fungují v normálním provozu.

Podle svědků se intenzita prvního z otřesů stupňovala a trvala několik sekund. Po něm následovaly další.

Zemětřesení podle úřadů poškodilo budovy na Lomboku i na Bali včetně obchodního domu a letištního terminálu, kde spadly střešní panely. Na videozáznamech z Bali jsou vidět křičící lidé vybíhající v panice z domů a houpající se automobily. Na Lomboku vojáci a záchranáři přenášeli zraněné do evakuačního střediska na nosítkách i v kobercích.

Šéf místní policie na severním Lomboku uvedl, že na ostrově došlo k výpadku elektřiny, takže nebylo možné posoudit celou situaci. Kvůli výpadku proudu bylo na půl hodiny evakuováno lombocké letiště.

Agentura Reuters uvedla, že otřesy způsobily paniku mezi obyvateli a turisty, oba ostrovy jsou totiž oblíbeným místem pro dovolené. Oblast navíc postihlo zemětřesení i minulý týden, kdy si otřesy o síle 6,4 stupně vyžádaly téměř dvě desítky obětí a způsobily značné materiální škody. Několik stovek lidí po nich zůstalo až dva dny uvězněno na svazích místní sopky.

Ohnisko nedělního zemětřesení bylo v poměrně mělké hloubce asi deseti kilometrů, podobně jako 29. července, kdy měly otřesy ohnisko v hloubce asi sedmi kilometrů.

Reklama

Doporučované