Hlavní obsah

Více než 450 obětí a přes sedm tisíc zraněných. Taková je zatím bilance silného zemětřesení v Íránu a Iráku

Silné zemětřesení v Íránu a Iráku zabilo více než 450 lidíVideo: Reuters

 

Reklama

Počet obětí a zraněných silného zemětřesení stoupá. Většina jich pochází z Íránu.

Článek

Zemětřesení, které v neděli večer postihlo pomezí Íránu a Iráku, nepřežilo podle íránských sdělovacích prostředků přes 450 lidí a zraněno při něm bylo přes 7000 lidí. Kromě sedmi mrtvých v Iráku připadají všechny oběti na Írán, zejména na jeho provincii Kermánšáh, kde byl vyhlášen třídenní smutek.

Záchranné práce ještě neskončily, mnoho nižších domů je zcela zničených, záchranáři prohledávají sutiny a počet obětí stále roste. České Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace, že by se kvůli zemětřesení dostali do potíží čeští občané.

Podívejte se na rozhovor s geofyzikem Tomášem Fischerem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a reportáž o nejsilnějších zemětřeseních v posledních letech.

Centrum otřesů bylo asi 30 kilometrů jižně od irácké Halabdži a 20 kilometrů pod zemským povrchem. Mělkost zemětřesení je podle seizmologů příčinou tak rozsáhlé zkázy. V Bagdádu měly otřesy sílu 6,5 stupně, ale pocítili je občané celého regionu až pod Středozemní moře.

Podle íránského Červeného půlměsíce asi 70 tisíc lidí ztratilo střechu nad hlavou. Íránská seizmologická služba navíc zaznamenala asi 118 následných menších otřesů a uvedla, že očekává další. Ropovody v oblasti však zřejmě poškozeny nebyly.

V irácké provincii Sulajmáníja je nejvíce postiženo město Darbandichán, kde spadlo mnoho budov. Poškozena je i místní přehrada, jejíž hráz popraskala ve všech směrech. O její bezpečnosti dnes hovořil irácký premiér Hajdar Abádí se členy nejvyššího výboru pro vodní hospodářství.

V Íránu stále pokračují záchranářské práce, do převozu raněných se zapojila i armáda a její letectvo. Mnoho lidí je převáženo do teheránských nemocnic, které jsou v pohotovosti. V metropoli i v dalších městech přišli lidé darovat krev.

Do Kermánšáhu v úterý zamíří prezident Hasan Rúhání. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vyzval všechny instituce a představitele země, aby poskytli pomoc.

Reklama

Související témata:

Doporučované