Hlavní obsah

Silničářům se povedlo odstranit jen třetinu nelegálních billboardů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zákaz billboardů u dálnic a silnic první třídy platí od podzimu 2017. Reklamní poutače ale nezmizely – a silničářům se je daří odstraňovat jen pomalu.

Článek

Jak ukazuje mapa silničářů, kterou získal a zveřejnil server iRozhlas.cz, po republice zůstává 4 600 billboardů z původních téměř osmi tisíc.

Například devět kilometrů dálnice spojující Ostravu a Frýdek-Místek lemuje čtyřiadvacet billboardů. Ačkoli rozhodnutí o jejich konci platí už téměř tři roky, Ředitelství silnic a dálnic se podařilo odstranit jen čtyři z nich.

Server data získal až díky žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím – úřady přesná čísla, jak se jim daří odstraňovat billboardy, nezveřejňovaly. Server uvádí, že regiony se v úspěšnosti značně liší. Zatímco Pardubický kraj odstranil téměř všechny poutače, v Moravskoslezském či Královéhradeckém kraji uspěli ani ne u pětiny.

Silničáři si stěžují na komplikovaný a zdlouhavý postup. Podle zákona musí krajský úřad nejdříve najít vlastníka nelegální reklamy a vyzvat ho k odstranění. To se často nedaří nebo to trvá dlouho.

„Stává se, že je zařízení odstraněno, ať už vlastníkem nebo na základě výzvy silničního správního úřadu. Odstranění je zaevidováno, ale následně je na stejném místě řešení obnoveno, protože se objeví poutač znovu, jen o kousek dál,“ řekl serveru Jan Studecký, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Doporučované