Hlavní obsah

Kalamita v Krušných horách. Po ní bude minus 18 stupňů Celsia, říká nová předpověď

Příští týden bude chladný, ale pak se počasí vrátí do běžných poměrů a oteplí se, hlásí dlouhodobá předpověď

Reklama

Článek

Sněžení a silný vítr i nadále komplikují život řidičům hlavně na severu a západě Čech.

Kvůli sněhovým jazykům je zcela uzavřena silnice 1/25 od Abertamské křižovatky na Boží Dar. Uzavřen je také místní silniční přechod do Německa, oznámila policie.

Z dlouhodobé předpovědi, kterou dnes vydali meteorologové, však plyne, že zimní počasí se sněžením a velkými mrazy, se po příštím týdnu bude vracet k průměru.

V nadcházejícím týdnu se maximální denní teploty se budou pohybovat jen kolem minus čtyř stupňů Celsia, v noci spadnou ojediněle až k minus 18 stupňům.

V dalších týdnech se oteplí, přičemž nejmírnější zimní dny by mělo přinést poslední období dnešní předpovědi.

"Poslední týden období se jeví jako nejteplejší. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu by se měla pohybovat v rámci Česka kolem +4 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem -2 °C," uvedli meteorologové.

Týden extrémního počasí, nebo zima jak má být? Speciální studio Seznam Zprávy o sněhové kalamitě a orkánu, který udeřil na Česko:

Studio Seznam: Orkán na horách, namrzlé silnice

Mapa okolí Božího Daru: uzavřená je silnice č I/25

Navzdory krušnohorské kalamitě vypadá sobota podle hlášení silničářů i dopravní policie z celé republiky o poznání klidněji než poslední dny.

V pátek největší komplikace vítr o rychlosti orkánu způsobil na západě Čech, kde museli v pátek zcela uzavřít silnici spojující Plzeň a Karlovy Vary. Ale i tady se už silničáři chystají během soboty odvolat oficiálně vyhlášený kalamitní stav.

Během noci se tam podařilo zprovoznit všechny i vedlejší zaváté silnice. Ve vyšších polohách kraje musejí řidiči stále počítat s možností sněhových jazyků, vrstvy sněhu či náledí, řekl agentuře ČTK dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

„Oproti pátku je situace nesrovnatelně lepší, přesto panují zimní podmínky a řidiči s tím musejí počítat," upozornil.

V kraji je dál nejhorší situace na severním Plzeňsku a na Tachovsku.

Teploty na celém území se pohybují kolem nuly, ve vyšších polohách mrzne. Sněží a na silnicích se tvoří ledovka.

Silničáři v Ústeckém kraji odklízí čerstvě napadaný sníh. Několik úseků silnic v Krušných horách je zavřených. Řidiči musí počítat i s ledovkou.

Na Teplicku je dočasně uzavřena trasa z Mikulova na Moldavu. Čerstvý sníh je také na hlavní silnici D7 od Chomutova ke státní hranici s Německem. Ve stoupání tam mají od začátku týdne problémy kamiony.

Kluzké jsou vozovky v nižších polohách. S velkou opatrností jezdí řidiči trolejbusů v Ústí nad Labem. Některé spoje tak mohou mít mírné zpoždění. Kvůli pátečnímu silnému větru byl zastaven provoz lanovky na Větruši, dnes už znovu jezdí.

Meteorologové prodloužili výstrahu před silným větrem:

Studio Seznam: Výstraha kvůli větru se prodlouží.

Řidiči by měli být ostražití zvláště ve vyšších polohách, například na jihu Moravy na Blanensku nebo na Drahanské vrchovině.

Po pátečním tání se místy vytvořilo náledí a zmrazky, čímž se naplnila výstraha Českého hydrometeorologického ústavu.

V Pardubickém kraji hasiči v noci pomáhali několika řidičům, kteří se kvůli počasí dostali do potíží. Zasahovali například u osobního vozu v závěji v Rychnově na Moravě na Svitavsku, u Žichlínku na Orlickoústecku krátce před 4:00 vyprošťovali zapadlý sypač.

Reklama

Doporučované