Hlavní obsah

Silnic smrti jsou v Česku desítky. Jak nebezpečné úseky poznáte?

Silnic smrti jsou v Česku desítky. Vznikla k nim mapa, která má varovat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Stát propaguje mapu nebezpečných míst na silnicích, doplňovat ji svými zkušenostmi mohou i řidiči.

Článek

Silnice smrti, tedy nebezpečné úseky, na kterých se často bourá a nehody bývají i velmi tragické. Takových lokalit jsou v naší republice desítky. Jedná se o místa, kde je rovný úsek a pak následuje nějaké nepříjemné překvapení pro řidiče v podobě zatáčky v odkloněném směru nebo špatný rozhledový poměr.

Jeden příklad za všechny najdete za Horkou u Staré Paky, kde se za posledních pět let stalo deset vážných nehod.

„Řidiči, kteří jezdí směrem Krkonoše-Praha, znají úsek mezi Horkou u Staré Paky a Novou Pakou. Tady za Horkou se všichni rychle rozjedou do stoupání a na horizontu je najednou zatáčka, která je prudká a nepřehledná,“ vysvětluje vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Před jakými dalšími úseky varuje, se dozvíte ve videu nad článkem.

Nebezpečné úseky také BESIP oficiálně zazanemenává na mapě, která je přístupná veřejnosti. Na další nehody dále upozorňují řidiči. „Co řidiči píšou, bývá často relevantní, protože těch nehodových lokalit je u nás celá řada,“ říká Tomáš Neřold.

Posuzování těchto silnic nevychází jen z výsledků nehodovosti. Tedy kolik lidí zde bouralo nebo zemřelo. Ale další nebezpečné úseky se zjišťují pravidelnými prohlídkami silnic a posouzením, co je v místě špatně. Inspekce se provádějí zejména na silnicích první třídy. Síť silnic druhých a třetích tříd je mnoho a spadají pod kraje. Na tyto úseky tak upozorňuje také policie.

Podle BESIPu je stále co vylepšovat. „Nebudu to lakovat na růžovo, je určitě potřeba, aby ten systém identifikace lokalit a systém v odstraňování byl lepší. Chtěli bychom zavést jednotný informační systém. Je třeba tady říct, že stát nemá v rukou zdaleka všechny silnice. Má jen dálnice a silnice prvních tříd v kombinaci s krajem. Bylo by dobré toto sledovat celostátně a více na to šlapat,“ říká Tomáš Neřold.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00 (návod k naladění Televize Seznam najdete zde ).

Reklama

Související témata:

Doporučované