Hlavní obsah

Silný vítr vydrží až do středy, v Krkonoších stoupá lavinové nebezpečí

Silnice I/25 na Boží Dar musela být ráno opět uzavřena.Video: Policie ČR

 

Reklama

Vichřice, která v noci zasáhla Českou republiku, bude slábnout až ve středu. Vítr a sníh uzavřely některé silnice a přerušily železniční dopravu. Padají stromy a větve, tisíce lidí jsou bez dodávek elektrického proudu.

Článek

V pondělí a v úterý bude rychlost větru dosahovat v nárazech rychlosti až 70 kilometrů v hodině a na severních horách až 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak prodloužil své předchozí upozornění na silný vítr. Současně doplnil informaci o náledí, které se od dnešního odpoledne do úterního rána bude místy tvořit na jihozápadě a na severovýchodě ČR, na ostatním území jen ojediněle.

S problémy způsobenými větrem by měli lidé ve většině krajů ČR počítat podle meteorologů až do středečních 3:00. Tvorba náledí pak hrozí od dnešních 16:00 do úterních 9:00 v Karlovarském, Plzeňském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Míst bez dodávky elektřiny kvůli rozmarům počasí dopoledne v Česku ubylo, stále jsou jich ale tisíce. Mluvčí ČEZ Soňa Holingerová před polednem řekla, že firma aktuálně eviduje 5 500 domácností bez proudu. V noci na dnešek počet odběrných míst bez elektřiny vzrostl ze 3 000 na 15 000, důvodem byl hlavně silný vítr. Desítky odběrných míst bez proudu stále zaznamenává i E.ON.

„V případě, že se počasí nějakým rapidním způsobem nezmění a nezhorší, tak předpokládáme, že se nám poruchy během dnešního dne podaří opravit,“ uvedla Holingerová. Poruchy na vedení vysokého napětí podle ní ČEZ v menší míře eviduje prakticky na celém svém území, tj. v Libereckém, Královéhradeckém, Karlovarském a Ústeckém kraji. Dohromady jde asi o 30 poruch a tento stav se daří snižovat, sdělila Holingerová. „Klid je na Moravě, to znamená v Olomouckém, Moravskoslezském kraji a na Vysočině,“ dodala.

V Krkonoších stoupá lavinové nebezpečí

V Krkonoších po vydatném sněžení v minulých dnech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice a je možné, že ještě vzroste. Vyplývá to z webu horské služby a z vyjádření jejích zástupců. „Tendence lavinového nebezpečí je stoupající,“ uvedl v pondělí dopoledne Robert Dlouhý z horské služby.

Horská služba na svém webu ve výhledu na úterý má již uvedený čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. „Předběžně na to upozorňujeme. Bude ale záležet na počasí a na výsledcích měření v terénu, podle toho rozhodnutí padne. V úterý ráno budeme chytřejší,“ uvedl náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

Čtvrtý stupeň znamená vysoké nebezpečí lavin, možnosti túr jsou velmi omezené. Je nejvyšším stupněm vyhlašovaným v Krkonoších. Na většině ohrožených cest hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu. Čtvrtý stupeň se v Krkonoších vyhlašuje minimálně.

Reklama

Související témata:

Doporučované