Hlavní obsah

Silný vítr láme stromy, platí výstraha meteorologů

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Zlatohorsku spadl strom na projíždějící automobil.

Reklama

Silný vítr komplikuje provoz na silnicích na mnoha místech Česka. Hasiči nejčastěji řeší popadané stromy, v platnosti je výstraha meteorologů před velmi silným větrem na severu a východě republiky.

Článek

Na Vysočině jsou kvůli popadaným stromům zavřené některé silnice. Dva neprůjezdné úseky jsou na silnici II/353 mezi Žďárem nad Sázavou a Jihlavou. Projet se nedá ani mezi Českou Bělou a Chotěboří, mezi Humpolcem a Krasoňovem a Českým Herálcem a Vortovou. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Hasiči měli od nedělního poledne do dnešních 06:00 kvůli větru skoro 200 výjezdů.

Hasiči odstraňovali nejčastěji stromy a větve ze silnic. Nejvíc výjezdů měli na Havlíčkobrodsku a Žďársku, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na několika místech narazila do spadlých stromů auta, při těchto nehodách podle mluvčí nebyli zranění lidé.

Uzavřené byly v noci na dnešek úseky silnice II/353 od sjezdu z dálnice D1 na 119. kilometru k Rytířsku a mezi obcemi Zhoř a Stáj. Neprůjezdné jsou také silnice II. třídy mezi Českou Bělou a Chotěboří na Havlíčkobrodsku a Humpolcem a Krasoňovem na Pelhřimovsku. Zavřená je rovněž komunikace III. třídy z Českého Herálce na Žďársku do Vortové na Pardubicku. Zprůjezdněné budou ráno po zlepšení povětrnostních podmínek, uvedla mluvčí policie.

V Olomouckém kraji měli od nedělního odpoledne hasiči téměř 50 výjezdů, řešili hlavně popadané stromy na komunikace i dráty elektrického vedení. „Brzy ráno jsme odstraňovali stromy přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové,“ uvedla mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová. V neděli večer spadl na Zlatohorsku na projíždějící osobní automobil strom a zranil jednoho z pasažérů. Silnice ze Zlatých Hor ve směru na Rejvíz a Ondřejovice byly neprůjezdné kvůli popadaným stromům.

Kvůli silnému větru vyjížděli hasiči v Pardubickém kraji od nedělních 13:00 do dnešních 7:00 ke 131 zásahům. Museli hlavně odstraňovat popadané stromy a větve na silnice, na vedení vysokého napětí i na chaty. Na některých místech spadlo třeba i pět či šest stromů najednou, uvedla dnes mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Kvůli spadlým kmenům je stále uzavřena silnice II/337 v úseku Padrťský Mlýn – Bojanov na Chrudimsku. Podobně brání stromy provozu mezi Vortovou v témže okrese a Herálcem.

Kvůli silnému větru se dnes opět nerozjel horní úsek lanovky na Sněžku. Spodní úsek zůstal v provozu. Uvedli to dnes zástupci horské služby a lanové dráhy. Mimo provoz byl horní úsek i o víkendu.

V platnosti je výstraha meteorologů před velmi silným větrem pro sever a východ země. Má zasáhnout Moravu a Slezsko, na severu a východě Čech bude během dne postupně ustávat. Velmi silný vítr může mít v nárazech přes 85 km/h, na hřebenech hor kolem 145 km/h.

Reklama

Související témata:

Doporučované