Hlavní obsah

Silný vítr na území Česka. Bez proudu jsou tisíce domácností, lanovky na horách nejezdí

Silný vítr na území Česka. Bez proudu je 10 000 domácností.Video: Kateřina Vodvářková

 

Reklama

Kvůli silnému nárazovému větru eviduje společnost ČEZ čtyři desítky poruch na vedení vysokého napětí, především na Moravě a východě Čech. Bez elektřiny je aktuálně na tři tisíce odběrných míst, sdělila dnes ČTK mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Článek

Největší problémy jsou na Olomoucku, Přerovsku, v okolí Rychnova nad Kněžnou a Náchoda. „Do terénu okamžitě vyjížděli pracovníci poruchových čet a snaží se obnovit dodávky elektřiny všem odběratelům. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení, které trhají vodiče, dále ulomené izolátory,” uvedla mluvčí.

Povětrnostní situace zkomplikovala také dopravu. Hasiči vyjížděli k více než čtyřiceti případům popadaných stromů, které blokovaly tamní cesty.

Na řadu míst je problém se kvůli popadaným stromům dostat. „K poruchám se musíme prořezávat. Spolupracujeme se složkami IZS a požádali jsme hasiče o uvolnění cest,” uvedla mluvčí.

Poruch podle ní již nyní nepřibývá a daří se je odstraňovat. Dodávky elektřiny by měly být dnes večer obnoveny.

Problémy hlásí i provozovatelé lanovek a sjezdových tratí na horách. Omezit provoz musela lanovka na Sněžku a například horská střediska v Krkonoších a Jeseníkách.

Silný vítr by měl v průběhu odpoledne ustávat. Výstraha meteorologů před silným větrem pro Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj platí do dnešních 20:00.

Reklama

Doporučované