Hlavní obsah

Silný vítr zastavil horní úsek lanovky na Sněžku, na vrcholu přes 100 km/h

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Článek

Z Růžové hory se turisté mohou na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru. V provozu je lanovka denně od 08:00 do 18:00.

Na Sněžce bylo podle polské horské služby ráno okolo osmi stupňů Celsia, mlha a vítr dosahoval 72 až 108 km/h. U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů nad mořem byla ráno silná mlha, zataženo, teplota okolo deseti stupňů a vítr v nárazech dosahoval rychlost okolo 50 km/h. Meteorologové na dnešek vydali výstrahu před silným větrem ve východní polovině republiky.

Sněžka je charakteristická svým jehlanovitým tvarem a z hlediska počasí jde o extrém a nemusí být vždy reprezentativním místem toho, co se děje jinde v Krkonoších. Sněžka ční do volné atmosféry a klima je tam navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské.

V hradeckém kraji má být dnes skoro jasno až polojasno, odpoledne od západu oblačno až zataženo, večer místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty budou mezi 21 až 24 stupni Celsia, na horách 15 až 18 stupňů. Vítr má během dnes zesilovat, na horách může v nárazech dosahovat rychlosti až kolem 90 km/h.

Reklama

Doporučované