Hlavní obsah

Silný vítr zastavil lanovku na Sněžku, túry horská služba nedoporučuje

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Konečná stanice lanovky na Sněžku.

Reklama

Na Sněžce vál ráno velmi silný vítr o rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině.

Článek

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Horská služba Krkonoše kvůli větru nadále nedoporučuje hřebenové túry. Výstrahu horská služba vydala v pátek. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin pět centimetrů sněhu a například na hřebenové Luční boudě ho leží jeden metr. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Uvedli to horská služba a provozovatelé lanovek.

Podle dat polské horské služby dnes ráno na Sněžce vál velmi silný vítr o rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti 60 kilometrů v hodině. Teplota se na 1603 metrů vysoké hoře pohybovala šest stupňů pod nulou, pocitová teplota byla na úrovni minus 12 stupňů. Sněžku pokrývá přes 90 centimetrů sněhu.

Na hřebenech Krkonoš je od 50 do 100 centimetrů sněhu a nadále platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. „Mezi novou a starou sněhovou pokrývkou se vytvořila krusta. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu,“ uvedl lavinový specialista horské služby Robert Dlouhý.

Lavinovými lokalitami jsou na české straně Krkonoš Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Reklama

Související témata:

Doporučované