Hlavní obsah

Simona Stašová: Chtěla jsem buď chlapa, jako je můj táta, nebo jako byl Radek Brzobohatý

Ukázka z pořadu Moje místa se Simonou Stašovou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Slavná dcera slavné matky, držitelka TýTý i zahraničních filmových cen nám ukázala, jak tráví poslední momenty před tím, než vkročí na jeviště, i první chvíle po konci představení. Vzala nás i na své tajné místo, kde nejraději relaxuje a kde se učí role.

Článek

Zatímco před představením Římské noci, které má Simona Stašová na repertoáru už 11 let, si s námi povídá v divadelní maskérně a přitom se nechává líčit, poslední momenty před nejnovější hrou – Skleněný zvěřinec – tráví sama. „Tam si dávám svých dvacet minut, kdy nechci mluvit o ničem,” vysvětluje Stašová.

Představení, které hraje jen pár měsíců, navíc v době našeho natáčení přišla navštívit i její maminka – a pro herečku to znamená větší nervozitu a zdvojnásobenou koncentraci. Jiřina Bohdalová si totiž během hry dělá poznámky s připomínkami. „Jako herečka moc dobře ví, že není možné předělat tu roli, ale řekne mi takzvaně zlaté připomínky. Drobnosti, které ale dotvoří význam scén. Třeba: Tady udělej větší pauzu,” vysvětluje Stašová.

Právě matka je její největší herecký vzor. Mužským vzorem – a nejenom hereckým – se pak stal muž, se kterým 17 let tvořili rodinu: Radoslav Brzobohatý.

„To byl herec, pěkný chlap a bezvadný člověk, který mě naučil číst knížky. Byla to krásná léta, můj vývoj byl spojený s mámou a Radkem. Oni se měli hrozně rádi. To, že to nedopadlo? Takový je život,” říká herečka a přiznává, že i jako své životní partnery si pak vždy vybírala buď typ svého táty – vědce, geofyzika Břetislava Staše, nebo frajera, jako byl právě Radek Brzobohatý.

Jednoho syna má s hercem Pavlem Skřípalem, druhého s Eusebiem Ciccottim, profesorem dějin divadla, umění a italštiny. S ním vlastně nikdy Stašová dialog nepřerušila. „Možná spolu zestárneme,” krčí rameny.

Simona Stašová momentálně exceluje hned v sedmi rolích. Představení i herecké partnery si pečlivě vybírá. Teď má políčeno na komedii. Jakou, to nechce ani naznačit. „Ono se strašně krade. Já si nechám ukrást klidně auto, ale nenechám si ukrást divadelní roli.”

Nové role se učí na chalupě nedaleko Prahy. Místo, kde neteče voda, kde je suchý záchod a topí se v kamnech, miluje už od svých devíti let. „Kdyby mě náhodou chtěly popadnout hvězdné manýry, tak tady to ani nejde,” říká Stašová. 240 let stará roubenka si navíc „zahrála” i v jedné z jejích divadelních her. Právě tady se totiž točily scény pro představení Vím, že víš, že vím.

Na celý rozhovor se Simonou Stašovou se podívejte zde:

I o mužích svého života vypráví Simona Stašová v pořadu Moje místa - rozhovory Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované